Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Läsarbrev: "Nog vet jag vad krig är. Därför är jag fredsvän."

Folke Schimanski:
Daisy Balkin Rung drar en lans för krigsövningen Aurora i höst (24/8), då Sverige bjudit in tiotusentals Natosoldater för samövningar i den händelse vårt land skulle angripas av Putins Ryssland. Det är möjligt på grund av det så kallade värdlandsavtalet, som för oss ett steg närmare ett Natomedlemskap.
Detta sker trots att en majoritet svenskar, 56 procent enligt en Sifo-undersökning i juni 2016, visade sig vara negativa till avtalet. Själv kan jag inte se att risken för en militär konfrontation med Ryssland är överhängande, så därför förstår jag inte meningen med dessa gigantiska och kostsamma krigsövningar, varav Aurora bara är en.
Jag delar då och då ut flygblad för aktionen Stoppa Aurora. Jag är nämligen en sådan där gammaldags fredsvän som Balkin Rung gör sig lustig över. Vid ett tillfälle kommenterade en medelålders man nedlåtande: ”Du vet väl inte vad krig är.”
Jag är 81 år och tyskfödd och har upplevt bombnätter i Berlin, åkt på flyktingvagn genom ett stridsområde och suttit i ett tåg som bombades av sovjetiskt flyg. Så nog vet jag vad krig är. Därför är jag fredsvän.
I samband med det kan jag nämna en opinionsundersökning av Pew International i ett antal EU-länder från juni 2016. Den visar att mina forna landsmän faktiskt inte hyser samma oro beträffande Ryssland som den svenska befolkningen. Pew konstaterar att svenskar ligger skyhögt över andra nationaliteter, däribland tyskar och ungrare. Majoriteten av de senare tycker att goda ekonomiska relationer med Ryssland är viktigare än att utmana Moskva på det utrikespolitiska planet; tyskar 58 procent, ungrare 68 procent. Bland svenskar anser 71 procent precis tvärtom.
Vad gäller tyskarna tänker de mer pragmatiskt. I en Pewenkät i maj framgår att mer än hälften vill häva sanktionerna mot Ryssland. Och de tar gladeligen emot den naturgas från Ryssland som Nordstream levererar.
Trots att en stor del av den svenska befolkningen inte är särdeles positiv till ett militärt samarbete med Nato, är rysskräcken i Sverige starkare än i länder som invaderats av Röda armén. Någon rationell orsak till detta är svår att hitta.
Jan Fredriksson, Lars Dahlin, Kerstin Dahlin:
Det som förenar de olika fredsorganisationerna (Nej till Nato, Svenska Läkare mot kärnvapen, Svenska Freds och Kristna Freds) är motståndet mot att Sverige knyts närmare Nato och därmed överger alliansfriheten som gjort att vi kunnat stå utanför krig de senaste 200 åren.
Aurora 17 är den största krigsövningen i Sverige sedan kalla kriget. Fyra stora krigsövningar äger rum i Sverige tillsammans med kärnvapenalliansen Nato. USA, Finland, Frankrike, Estland, Danmark och Norge deltar. Stora delar av landet förvandlas till en övningsplats för krig.
Det kritiserade värdlandsavtalet ska testas. Enligt detta ska Sverige kunna ta emot Natoförband som kan föra med sig flygplan, helikoptrar, fartyg och ubåtar som placeras på baser i Sverige. Scenariot är att Sverige blir anfallet och bistås av Natoländerna. Ett amerikanskt stridsförband kommer att landsättas i Göteborg. Enligt Försvarsmakten finns det inga formella garantier att USA inte medför kärnvapen.
Övningarna är många: 22/5-2/6 Arctic Challenge Exercise, 4-16/6 Baltops, 8-24/9 Northern Coast och 11-30/9 Aurora 17, den största övningen i Sverige på över 20 år med sju länder inblandade och över 19 000 personer på mark, hav och i luften. Övningen ska äga rum i Mälardalen-Stockholm, Göteborgs skärgård och på Gotland. Ryssland har stora övningar samtidigt. Detta försämrar Sveriges säkerhetspolitiska situation. Svenskt medlemskap i kärnvapenalliansen Nato skulle öka risken för militär konfrontation i Östersjöområdet. Skulle krig uppstå i vår region mellan Ryssland och Nato, skulle Sverige omedelbart bli indraget i konflikten. En ordentlig information behövs i stället för denna smyganslutning till Nato. Stabilitet och långvarig fred får man genom diplomati och regelbunden dialog.
Heidi Avellan:
Jag måste påminna om gästskribenten Daisy Balkin Rungs ord: ”Att vilja försvara sitt land har inget med krigshets att göra.”
Gå till toppen