Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggstart för nya hotellet vid Ångfärjan: ”Det är ett trippel A-läge”

Orden forsar ur den norske hotellmiljardären Petter Stordalens mun. Allt är vackert, fantastiskt och helt... Underbart när han pratar om den kommande anläggningen på Ångfärjetomten.

Petter Stordalen var väldigt entusiastisk vid premiärgjutningen av hotell- och konferensanläggningen.Bild: Britt-Mari Olsson
Petter Stordalen kom till Helsingborg för att vara med vid den officiella byggstarten av SeaU.
– Utsikten är helt fantastisk, man kan ju se till Danmark. Vet du, när man driver hotell idag så säljer man inte bara övernattningar och vi visar aldrig bilder på våra rum, det var sånt man gjorde för tio år sedan, vi säljer upplevelser och vad tror du amerikanska gäster fotograferar och pratar om efter att ha varit här? Är det rummen? Nej, de kommer att ta bilder mot Danmark och berätta om det fantastiska läget.
Som sagt – orden forsar ur Petter Stordalens mun. Och han fortsätter:
– Om jag valt ett läge för ett hotell helt fritt, varsomhelst, då hade jag valt det här. Det är ett trippel A-läge och tänk bara på takvåningen, att bada i poolen, dricka ett glas champagne, sitta i baren med en kopp kaffe... och se allt det här!
Petter Stordalen är miljardär, ägare till en hotellkedja, superkändis hemma i Norge, miljöaktivist och filantrop. Han skänkte bland annat sex miljoner kronor till Arbeiderpartiets ungdomsförbund i Norge efter Utöya-massakern så att de deras läger på ön skulle kunna byggas upp igen.
Mats White och Jakob Peetre är arkitekterna bakom SeaU.Bild: Britt-Mari Olsson
Arkitekterna Jakob Peetre och Mats White som ritat hotell- och konferensanläggningen har en lugnare framtoning.
– Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Mats White.
– Det har varit en lång process, man har haft det här i huvudet så länge, säger kollegan Jakob Peetre.
De är överens om att de är extra glada för att det är just Petter Stordalens hotellkedja som ska driva anläggningen.
– Han vill att människor ska mötas och hela bottenvåningen kommer att vara öppen för alla, inte bara för hotellgäster och konferensdeltagare, säger Mats White.
Och inte bara bottenvåningen – även takvåningen med pool och bar ska vara öppen för alla.
Jakob Peetre flyttade till Helsingborg när husen i Norra hamnen var klara och han minns att han tyckte det var så fint, att han var imponerad.
– Jag blev förvånad när jag fick höra att det varit väldiga diskussioner och motstånd mot projektet.
Kanske blev han mentalt förberedd på de lika heta känslorna kring flytten av Ångfärjestationen och byggandet av en hotell- och konferensanläggning på stadens bästa läge.
Läs också Ångfärjeprojektet fram till nu - så har det gått
– Jag ser det här som en fin avslutning på stråket från Gröningen.
Hela nybygget, inklusive bostadshusen, är ett projekt som kostar i runda slängar 1,3 miljarder kronor och när det är som flest jobbare på plats arbetar 200 personer med bygget.
2019 är bostadshusen klara, året därpå hotell- och konferensanläggningen.
Magnus Skiöld, VD för Midroc Properties, säger att den här dagen är historisk för bolaget, en dag man väntat länge på.
– Det har varit en utdragen process och det har kommit många synpunkter, men jag tycker att det blev riktigt fint till slut, säger Magnus Skiöld.
Och vid den här premiärdagen var givetvis också kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) med. Eller som han presenterades av Petter Stordalen:
– Chefen för staden!
Och chefen Danielsson tog till orda:
– Det här förslaget blev bättre än det första, så det var bra att det blev en debatt kring anläggningen på Ångfärjetomten.
Peter Danielsson, Petter Stordalen och Magnus Skiöld lägger ner saker i en tidskapsel som gjuts in i betongfundamentet. Danielsson en välkomstbok för nyblivna helsingborgare, Stordalen champagne samt en mobiltelefon inklusive laddare och Skiöld en HIF-keps.Bild: Britt-Mari Olsson
Läs också Utmanarpartierna ger inte upp
Läs också Slutlig punkt för krav på folkomröstning
Läs också Dokument: Se hur Ångfärjan förändrats under de senaste 100 åren
Gå till toppen