Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Gästskribenten

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: "Stäng de skånska dörrarna till SD.”

Julia Klingberg (M) är kritisk till de skånska partikamrater som vill öppna för samarbete med SD och har beslutat att lämna sin plats i fullmäktige i Höganäs.Bild: Mats Roslund
Medan Moderaterna letar ny partiledare fortsätter det politiska vardagsarbetet i kommunerna. En som deklarerat att det är där han hör hemma är partiets vice ordförande Peter Danielsson. I en intervju häromdagen i Helsingborgs Dagblad förklarar han att han vill fortsätta leda styret av Helsingborg.
Men såväl Peter Danielsson som en lång rad andra M-kommunalråd i Skåne borde få skrämselhicka av partiets usla opinionssiffror. Vilket i sin tur borde leda till att de lägger in en högre växel när det gäller sådant som skola och äldrevård – samt utesluter lokalt samarbete med Sverigedemokraterna.
Det är i kommunernas vardagsverklighet som nyanlända ska integreras, i jobb och skola. Och SD har ingen trovärdig politik för att tackla dessa utmaningar.
Men när det går riktigt dåligt på riksplanet är det svårt att få genomslag för den kommunala politiken. När DN/Ipsos mätning den 22 augusti visade att stödet för M i Stockholms län minskat till 19 procent var tålamodet med partiledaren slut och lokala politiker drev på för ett byte.
Även i Skåne går M kraftigt tillbaka. Det visar bland annat SCB:s partisympatiundersökning som publicerades i juni. I den region som kallas Stormalmö nådde M 23,2 procent i maj i år. I regionen ”övriga södra Götaland” som i mätningen består av resten av Skåne samt Blekinge, 16,8 procent.
Moderaterna måste jobba hårt – och inte bara på riksplanet – för att undvika ett katastrofval.
I Höganäs lämnar nu 21-åriga Julia Klingberg (M) sin plats i fullmäktige. Till Helsingborgs Dagblad säger hon:
”Man håller inte alltid med varandra i politiken, men Moderaterna har problem på alla nivåer, både lokalt och nationellt. Problemen börjar inte med Batra och slutar inte där heller.”
Hon tillhör dem som kritiserat de skånska moderater som velat öppna för ett samarbete med SD. Redan 2015 försökte en del skånska M-kommunalråd påverka i den riktningen. Den taktiken har misslyckats och lett till att partiet förlorat väljare till såväl Centerpartiet som SD. Det krävs ett visst mått av gemensamma värderingar för ett politiskt samarbete – på riksplanet och i kommunerna.
Statsvetaren Anders Sannerstedt, som länge studerat SD, anser att partiet kan nå runt 35 procent i några skånska kommuner i nästa val. Så behöver det inte gå – inte om kommunpolitiker från såväl alliansen som Socialdemokraterna och Miljöpartiet sköter sina uppgifter och sina lokala valrörelser.
I de skånska kommunerna finns vissa försiktiga erfarenheter av blocköverskridande samarbete. Exempelvis i Helsingborg där allianspartierna styr kommunen tillsammans med MP.
Efter nästa val lär det bli ännu svårare att bilda majoriteter i de skånska kommunerna och i regionen. Då finns två vägar att gå – ta stöd av SD eller över blockgränsen. Vilket i praktiken betyder hela eller delar av alliansen i samarbete med S och/eller MP.
Stäng de skånska dörrarna till SD och öppna istället andra – och tala om det tydligt för väljarna i god tid före valdagen.
Gå till toppen