Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Ny stor logistikinvestering i Helsingborg

Catena uppför en ny stor logistikbyggnad på Tostarp industriområde i Helsingborg. Satsningen innebär en investering på en kvarts miljard kronor. Nowaste Logistics är klar som hyresgäst.
Börsnoterade Catena AB är Skandinaviens ledande aktör när det gäller logistikfastigheter. Koncernen har närmare 100 i Sverige och fortsätter att satsa. Catena uppför och äger anläggningarna, men driver ingen logistikverksamhet i egen regi.
Nu står det klart att bolaget investerar 220 miljoner kronor i en ny byggnad på Tostarp industriområde i Helsingborg. Området ligger intill E6 mellan Vasatorps och Kropps trafikplats. Catena äger 270 000 kvadratmeter mark här med möjlighet till nybyggnation om drygt 100 000 logistikyta.
En skiss över den planerade byggnaden, fasaden utmed E6.Bild: Skiss: Catena
Nowaste Logistics AB är klar som hyresgäst i den nya byggnaden. Företaget har tecknat ett sjuårigt kontrakt om drygt 30 000 kvadratmeter yta. Hyran uppgår till 18 miljoner kronor per år. Inflyttning är beräknad till september nästa år.
– Vi växer och för oss handlar det om att säkra möjligheter till framtida expansion, säger Christian Hallberg, vice vd i Nowaste Logistic AB.
Företaget är ett helägt dotterbolag till frukt- och grönsaksföretaget Ewerfresh med bas i Helsingborg. Nowaste sysselsätter omkring 500 personer. Hur många som kommer att arbeta vid den nya anläggningen är i dagsläget inte klarlagt.
Industriområdet Tostarp växte fram under 2009. Postnord är en av de stora aktörerna här. Logistikföretaget Freja är etablerade med en terminal på Catenas del av området och får nu sällskap av Nowaste.
Är fler hyresgäster på gång?
– Ja, men inga som är klara i dagsläget, säger Göran Jönsson, regionchef i Catena.
Logistik är en viktig näring i nordvästra Skåne och det genomförs flera stora investeringar i området.
Hur många anläggningar finns det utrymme för?
– Det finns en stor efterfrågan på logistiklokaler och vi har väldigt små vakanser. Växande e-handel gör att det säkert kommer att uppföras fler anläggningar i rätt lägen, så att transportflödena blir effektiva. Men hur många vet jag inte.
Catena har även haft planer på att uppföra en stor terminal i Bjuv och Åstorp. Men politiskt motstånd gör att det är tveksamt om projektet blir av.
Påverkar den här anläggningen de här planerna?
– Nej, det är inte med i diskussionerna, säger Göran Jönsson.
Läs mer: Fastighetsbolag vill bygga skånsk storterminal i Bjuv-Åstorp
Läs mer: Åstorps kommun tar avstånd från planerna på en torrhamn
Gå till toppen