Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han är Skånes okända techmiljardär

Som 31-åring var han vd för Betsson Group med då 800 anställda och ett marknadsvärde på cirka nio miljarder kronor. Idag är 37-årige Henrik Persson Ekdahl partner i Maltabaserade Optimizer Invest och en av ytterst få skånska techmiljardärer.

Henrik Persson Ekdahl är partner i Optimizer Invest, och en av få skånska techmiljardärer.
– I teknikbaserade bolag kan det gå förhållandevis snabbt uppåt om man är duktig på det man gör, säger Henrik Persson Ekdahl när 8till5 når honom i hemmet i spanska Marbella.
Det påståendet är ingen överdrift vid en snabb titt på hans egen karriär. Den 37-årige serieentreprenören från Åhus utanför Kristianstad har ingen ingenjörsbakgrund. Trots det är hela hans yrkesliv uppbyggd kring online- och teknikbolag, och den resan har gjort honom till techmiljardär.
Enligt Di digital är Henrik Persson Ekdahl god för 1,2 miljarder kronor och en av ytterst få skåningar som platsar i den exklusiva skaran av svenska techmiljardärer, där bland andra Sigma-grundaren Dan Olofsson har en given plats.
– Jag kan inte utveckla tekniska produkter. Men jag tror att jag har en bra känsla för vad folk behöver och vill ha, säger Henrik Persson Ekdahl.
Henrik Persson Ekdahl är svag för båtar och har skaffat ett flytetyg som han och familjen gärna tar saltstänkta turer med på Medelhavet.
Det entreprenöriella sinnet fick han utlopp för redan i 15-årsåldern under uppväxten i Åhus. Hans pappa och farbröder drev en däckverkstad i Kristianstad/Åhus. Henrik Persson Ekdahl insåg tidigt att det var ett tungt arbete och familjen pushade ofta honom att välja en mindre slitsam yrkesbana.
Samtidigt kretsade mycket av hans ungdomsår kring simning. Sommarloven var i regel vikta åt simträning, vilket gjorde det svårt att ta ett vanligt sommarjobb. Lösningen fanns i den lokala glassfabriken.
– Jag och mina två barndomsvänner, Oscar Palmlund och Erik Biörklund, skapade ett litet glassimperium. Mellan träningspassen tog jag moppen och körde till fabriken där jag köpte glass i partier. Sedan anlitade jag skolkompisar som sålde glassen styckvis på stranden medan jag simmade. Så höll vi på några somrar och lyckades samla ihop en slant, även om det inte var tal om stora summor, säger Henrik Persson Ekdahl.
Efter gymnasiet flyttade han till USA och började simma på college. Samtidigt hittade han nya sätt att tjäna pengar genom att köpa exklusiva armbandsur på e-handelssajten Ebay och sälja dem vidare i Sverige.
Det var också i den vevan som han började få upp ögonen för online-verksamheter. 2003 drog han igång sitt första stora bolag, Parktrade Europe, som administrerar och hanterar böter skrivna på bilar som är registrerade i ett annat land än det land där boten har utfärdats.
Affärerna rullade på fint, det var bra business
Snart skulle Henrik Persson Ekdahl få ytterligare fart på affärerna när pokerboomen kom till Norden.
– Var och varannan person skulle plötsligt börja spela poker. Jag spelade inte själv men vi såg en affärsmöjlighet. Jag och min dåvarande kompanjon grundade bolaget Best Poker som vi drev fram till mars 2007 då bolaget börsnoterades i London och sedan även i Frankfurt samma år, säger han.
Några månader senare flaggade han för styrelsen i Best Poker att han var färdig med bolaget. Han var bara 27 år gammal men kände sig sliten. Nu ville han ägna mer tid åt sin kommande hustru som han träffade i Åhus redan i 15-årsåldern.
– Allting fram till den tidpunkten hade gått i ett utan en enda semesterdag. Jag behövde ett break. Den sommaren planerade jag och min fru att gifta oss och vi började tänka på att skaffa barn.
Henrik Persson Ekdahl ägnar mycket av sin fritid åt träning. Bland annat crossfit, och ståupp-paddling längs kusten i spanska Marbella.
Men vilan blev inte långvarig. Kort därefter ringde hans nuvarande kompanjon, André Lavold, och berättade att han startat ett bolag som heter Betsafe.
– Han undrade om jag var sugen på att investera i bolaget och få snurr på det. I oktober 2007 gjorde jag slag i saken och gick samtidigt in som vd. Vi drev bolaget fram till juni 2011. Då sålde vi det till ett av Europas största spelbolag, Betsson, för cirka 700 miljoner kronor. Vid den tidpunkten drev vi bolaget från Malta.
I den affären genomförde Betsson en omorganisation, vilket ledde till att Henrik Persson Ekdahl blev vd för Betsson Group som då hade 800 anställda och ett marknadsvärde på cirka nio miljarder kronor. Då var han 31 år.
– Jag har alltid haft en otrolig respekt för pengar, och har aldrig fått pengar utan att behöva jobba för det. Jag har sett min familj driva ett verkstadsföretag med allt slit och den tid som det innebar. Med den erfarenheten tror jag att jag har fått med mig en förhållandevis ödmjuk distans till väldigt pengastinna miljöer som jag har hamnat i, säger Henrik Persson Ekdahl.
När han senare lämnade Betsson Group funderade han och André Lavold på nästa steg. De hade sparat ihop en del pengar och skissade på ett investmentbolag med fokus på unga IT/online-baserade bolag. Vid Årsskiftet 2012-2013 startade de Optimizer Invest på Malta och tog in en tredje partner i bolaget, Mikael Harstad.
– Vår första investering var i ett litet sökmotoroptimeringsföretag som två svenskar drev på Malta. Vi hjälpte företaget att strukturera om affärerna och anställa relevant personal, och det företaget blev senare Catena Media. Därigenom kunde vi generera trafik till andra bolag som vi investerade i och byggde upp, säger Henrik Persson Ekdahl.
Fakta

Tumregler för Optimizer Invest

• Endast investeringar i online-baserade bolag.

• Bolag som synas måste ha en existerande affär med tillgängliga produkter i minst beta-fas, och gärna kunder som använder produkterna.

• Bolaget måste allra minst ha potential för en kundkrets i hela Europa, men helst global potential.

• Särskilt intresse för bolag som vänder sig direkt till slutkunder, framförallt inom spel- och betting samt fintech.

• Inga investeringar i företag som behöver pengar för att överleva: ”Sådana bolag har ofta ändå ingen framtid”.

Henrik Persson Ekdahl vill inte gå närmare in på de finansiella tillgångarna i Optimizer Invest, men uppger att det handlar om ”miljardbelopp”.
Hittills har investmentbolaget gjort 24 investeringar, bland annat i Malmöbolaget Hero Gaming, och startat tre egna bolag. Catena Media och Gaming Innovation Group utgör flaggskepp i portföljen som har tonvikt på dels spelrelaterade verksamheter, dels fintech-bolag inom bland annat betalningslösningar och låneförmedling.
– Vårt signum är att gå in i bolag på ett ganska tidigt stadium. Sedan jobbar vi med grundarna och tillsätter dedikerade team kring varje bolag. Det går inte att komma till oss och säga att du behöver några miljoner kronor och sedan bara låta verksamheten rulla på som vanligt.
Tidsramen för ägandet varierar. Generellt sett vill Henrik Persson Ekdahl se en reell effekt i bolagen inom tre-fem år, och då ska bolaget i fråga ha nått en omsättning på allra minst 100 miljoner kronor.
– Sedan lurar vi oss inte själva. Vi räknar med att det inte blir något av uppåt hälften av bolagen som vi investerar i. Men än så länge har vi inte haft något bolag som inte har lyckats leva vidare eller som vi inte har sålt, säger han.
Fakta

Henrik Persson Ekdahl

Ålder: 37 år.

Bor: Marbella i Spanien (bodde tidigare på Malta). ”Via flygplatsen i Malaga är det enkelt att ta sig till olika platser i Europa, inte minst Malta dit vi åker väldigt ofta för att träffa Optimizers team”.

Familj: Hustru, och tre barn (nio, sju och två år gamla).

Gör: Investerare och partner i Maltabaserade Optimizer Invest. Tidigare vd för Betsafe och Betsson Group. Medgrundare av Parktrade Europe, Catena Media och Bestpoker.

Filantropi: Driver den nystartade och icke vinstdrivande stiftelsen, Optimizer Foundation, som hjälper barn runt om i världen. ”Stiftelsen investerar bland annat i företag som hjälper barn. Det kan till exempel vara bolag som är specialiserade på att utveckla mjukvara med syfte att hindra spridning av barnpornografi”.

Fritid: ”Tränar minst en och en halv timme om dagen, bland annat crossfit. Jag umgås också väldigt mycket med familjen”.

Spenderar pengar på: ”Jag har blivit helt såld på båtar. Under sommaren har jag och familjen för andra året i rad luffat runt i vår båt i Medelhavet, upplevt saker tillsammans och bjudit in vänner och bekanta. Samtidigt har vi kunnat jobba lite ombord. Jag kallar det för lyx-camping”.

Gå till toppen