Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Nytt banrekord i Helsingborg Marathon

Nytt banrekord av en nyinflyttad helsingborgare och en vinnartid på damsidan som chockade segraren mest. Klas Johansson och Josefin Svanlindh var snabbast i årets Helsingborg Marathon.

Josefin Svanlindh vann Helsingborg Marathon på damsidan.
Bland herrarna målades tvåfaldige segraren Henrik Orre upp som storfavorit igen. Men det var inget som Klas Johansson, tävlandes för Stockholms-klubben Vegan Runners IK, tog någon större notis om.
– Jag hade tittat på tiderna från de tidigare loppen och visste att jag hade chansen, säger han. Efter 30 kilometer kände jag att det var dags att öka lite och sen växte luckan successivt under resten av loppet.
Som nyinflyttad i staden är Klas Johansson rookie när det handlar om Helsingborg Marathon. Med tiden 2.31.12 slog han till med banrekord direkt. Inte så överraskande tyckte han själv efter målgång.
– Jag siktade på 2.30, men det var rätt tungt de två sista kilometerna, säger han.
Maraton är något han satsat allt hårdare på de senaste månaderna. Men Helsingborgs-banan var alltså en ny bekantskap.
– Jag hade koll på vissa partier, men det var mycket jag inte kände till, säger han. Jag hängde på Henrik, han kunde ju banan, och efter 30 kilometer gjorde jag ett ryck och fick en lucka direkt.
Klas Johansson nöjd segrare i Helsingborg Marathon.Bild: MATHILDA AHLBERG
På damsidan sprang klubblösa Stockholms-tjejen Josefin Svanlindh in på segertiden 3.08.15. En chock för henne själv. Hennes tidigare personbästa satte hon i Stockholm Marathon i början av juni. Nu putsade hon den tiden med drygt 24 minuter och var drygt tre minuter före tvåan i mål.
Hur är det ens möjligt?
– Ingen aning, säger hon. Jag förstår inte det själv.
Berätta om ditt lopp.
– Det var helt underbart. Fram till 30 kilometer, sen var det hemskt.
– Jag sprang alldeles för snabbt i början och fick lida för det i slutet. Den sista milen hade jag sådan kramp i benen. Men det gick ändå. Jag hade bra draghjälp av cyklisterna, så att bryta var aldrig aktuellt.
Gemensamt för de båda segrarna är att de egentligen föredrar kortare sträckor.
– En halvmara är egentligen roligare, det är inte lika slitigt, säger Klas Johansson.
– Det har blivit många maror i år, säger Josefin Svanlindh. Annars gillar jag halvmaror och milslopp bäst.
Det här kanske motiverar dig att satsa hårdare på maraton.
– Just nu känns det inte så, skrattar hon. Men kanske det. I morgon är jag nog sugen igen.
Gå till toppen