Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utan bin – ingen äppelmust

På söndagen kunde besökarna på Fredriksdal testa på att pressa äppelmust. Men det hade aldrig varit möjligt om det inte vore för bina.

Simon Bach hjälper Florence Eberhardt att pressa äpplena så att de blir till must.Bild: Niklas Gustavsson
– Detta är Devonshire Quarrenden, ett engelskt sommaräpple som passar perfekt för just must, säger Florence Eberhardt, museipedagog på Fredriksdal och den som ansvarar för stationen där det tillverkas äppelmust.
Yvonne Wernersson från Värnamo hjälper till vid krossen.
– Vi är i Helsingborg för en weekend och har aldrig varit på Fredriksdal tidigare. Vi hamnade här lite av en slump när det var fint väder, säger hon som har sällskap av Per-Olof Olsson.
– Nu kan vi lite om surdeg och vi har lyssnat på en föreläsning om retromat från 40- och 60-talet.
Florence Eberhardt tycker att man ska krossa äpplena innan man pressar dem om man vill få ut så mycket must som möjligt.Bild: Niklas Gustavsson
Efter krossen är det dags för steg två – pressen.
– Om man krossar äpplena först får man ut saften bättre när man pressar, säger Florence Eberhardt.
Hur mycket must blir det av äpplena?
– Vi brukar säga att det går åt 10 kilo äpplen för två liter must.
Simon Bach povsmakade den färdiga äppelmusten som han själv hjälpt till att framställa.Bild: Niklas Gustavsson
En av de som fick smaka på den färdiga musten var nioårige Simon Bach. Han smakade även honungen som Stefan Almström serverade vid bordet bredvid.
– Det smakade bra men jag spottade ut det hårda, säger han.
– Det är vaxet som blir som tuggummi, förklarar biodlaren Stefan Almström.
Det är ingen slump att han är placerad sidan om musttillverkningen.
– Bina är väldigt blomtrogna. De jagar nektar och om de får tag i ett äppelträd slutar de inte förrän det är färdigpollinerat.
– De är en förutsättning för fruktträden, säger Florence Eberhardt.
Treåriga Freja Solälv smakade honung hos Stefan Almström som är biodlare på Fredriksdal.Bild: Niklas Gustavsson
Besökarna hade också möjlighet att bland annat gå på chilivandring och baka sitt eget surdegsbröd när Fredriksdal anordnade familjedagen ”Mat på riktigt”. Det var andra året för detta evenemang.
– Vi har försökt skapa en mötesplats för alla som är intresserade av odling och mat, säger projektledaren Åsa Hässlekvist.
Gå till toppen