Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu långt till byggstart i sjukhusgropen i Helsingborg

Efter upphandling tidigt nästa år beräknas nya sjukhusbyggnaden börja uppföras först i sommar.

Första spadtaget för nya vårdbyggnaden togs i god tid, i december 2015. Sommaren 2018 beräknas bygget kunna komma i gång.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är fortfarande långt till byggstart för den så kallade byggnad 23 på lasarettsområdet, alltså nya sjukhusbyggnaden vid Södra Stenbocksgatan. Trots att första spadtaget togs den 7 december 2015.
HD har beskrivit turerna kring det bortsparade våningsplanet, motsvarande 9000 kvadratmeter, som sedan återfördes på ritningarna igen. Följden blev att bygget måste stå stilla. Först fanns en förhoppning att trots allt kunna börja bygga i slutet av 2016.
Läs också Byggstarten dröjer i sjukhusgropen
Så blev det inte. Och inte heller startar bygget nu i slutet av 2017. Det fanns annars som en möjlig tidpunkt om Region Skåne hade gått vidare med samverkansavtalet med Peab, men regionen valde att avbryta. Nu är siktet inställt på 2018.
– Under våren planeras en ny upphandling och möjlig byggstart är den 1 juni 2018, säger Staffan Sjöberg, som tillträdde den 1 september som ny projektchef för NSH (Nya sjukhuset Helsingborg).
I den aktuella tidplanen står den 15 juni 2022 som dagen för klar byggnad. Sedan tar det omkring ett halvår att få igång all verksamhet i huset, alltså kring nyåret 2023.
I nya vårdbyggnaden ska både somatisk (kroppslig) och psykiatrisk vård inrymmas, lokaler för serviceverksamhet och ett nytt produktionskök. Byggnaden kommer att bestå av fyra sammanlänkade kuber.
Hela projektet NSH, alltså både ombyggnaden av huvudbyggnaden och uppförandet av nya vårdbyggnaden planeras vara klart den 1 maj 2026. Totalkostnaden är beräknad till 6,1 miljarder.
Gå till toppen