Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Asylsökande som fått avslag och håller sig undan begår ett brott

Det är obegripligt och stötande att Svenska kyrkan och andra religiösa institutioner vågar hävda att de har en särskild immunitet mot rättsstatens behov att upprätthålla lagstiftade samhällsstrukturer. Det skriver Bo Karlberg.Bild: Eric Roxfeldt/TT
Mitt Sverige är en rättsstat vars lagar stiftas av ett folkligt valt parlament. En grundbult i vår konstitution är att vi alla är lika inför lagen. Det gäller alla individer som bor och verkar eller av andra skäl befinner sig i landet. Asylsökande som fått avslag och vägrar lämna landet, begår ett brott. Om rättsstatens tjänare, polisen, medvetet avstår från att söka dessa personer som olagligt befinner sig i landet, så innebär det att polisen bryter mot principen om allas likhet inför lagen.
Den privatperson eller institution som gömmer undan personer, som olagligt vistas i landet, begår också ett brott. Handlingen kan rubriceras som skyddande av brottsling.
Det är obegripligt och stötande att Svenska kyrkan och andra religiösa institutioner vågar hävda att de har en särskild immunitet mot rättsstatens behov att upprätthålla lagstiftade samhällsstrukturer. Kyrkan påstår att var helst dess representanter finns och verkar, så råder en odiskutabelt fredad mark för dem som söker sig dit.
Jag kan faktiskt förstå Kyrkans humanitära och emotionella utgångspunkt när det gäller lidande flyktingar, men jag undrar då om Kyrkan är beredd att också skydda till exempel en jagad våldsman mot polisens ingripande. Har Kyrkan nedskrivna regler för vilken typ av lagbrytare man vill gömma eller lämna ut? Och vilken kunskap anser sig Kyrkan ha om de individer som man gömmer undan från Gränspolisens och Säpos fingrar?
En oreserverad Godhet måste alltid kombineras med en stor Fasthet, för att i längden vara uthållig och trovärdig.
Kyrkan måste utan reservationer ställa sig på rättsstatens sida, vilket inte hindrar att både Kyrkan och landets medborgare bör ifrågasätta polisiära metoder, och bidra med konstruktiva förslag till smidigare polisiärt agerande där det är möjligt.
Beträffande gripandet av de gömda familjerna i Skåne, så har de vuxna i familjerna medvetet obstruerat mot svensk lag. Tragedin ligger särskilt i det lidande som de vuxna utsatt sina barn för. Vår omskrivna svenska godhetskultur gör oss lätt blinda för det ansvar, som också måste utkrävas av vuxna människor, som förhoppningsvis uppskattar och respekterar Sverige som en rättsstat, och inte bara som en fristad från maffia eller skyddsrum mot bomber.

Bo Karlberg

Gå till toppen