Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Förslaget om tiggeriförbud

Peter Danielsson svänger om tiggeriet – står bakom ett nationellt förbud

Peter Danielsson (M) för två år sedan: ”Det är inte en lösning att förbjuda tiggeri.” Men idag står han bakom Moderaternas förslag om ett nationellt förbud.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg och vice ordförande i Moderaterna.Bild: Sven-Erik Svensson
Peter Danielsson får frågan om han vill ha ett förbud mot tiggeri. Det är i en tv-intervju med HD i april 2015.
Han svarar:
– Det är inte en lösning att förbjuda tiggeri. Grunden till dessa EU-migranters behov av att tigga är en djup fattigdom i deras hemländer. Där måste vi komma åt problemet. Att införa förbud här kommer inte att lösa situationen.
Läs också ”Pengar i muggen hjälper inte på sikt”
Peter Danielsson är fortfarande kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, men nu även vice ordförande i Moderaterna centralt. Och M gick under tisdagen ut med förslaget om ett nationellt förbud mot tiggeri.
Så vad säger han idag?
– Jag tycker fortfarande att förbud inte är lösningen. Men tiggeri är heller inte lösningen på deras fattigdom. Tvärtom. Det riskerar att hålla kvar dem i fattigdom och kanske utnyttjas av organiserade ligor. Det är också helt orimligt att vi har medborgare från andra länder som försörjer sig på tiggeri här. Rumänien och Bulgarien ska ta ansvar för sina medborgare.
Läs också Moderaterna öppnar för lokala tiggeriförbud - men skåningar oense
Glidningen har skett successivt. Efter HD-intervjun våren 2015 hade Moderaterna en partistämma på hösten samma år.
Då välkomnade Peter Danielsson stämmans beslut att kommunerna skulle ges möjlighet att förbjuda tiggeri lokalt. Han nämnde för Helsingborgs del Knutpunkten som ett exempel, ”där tiggeriet kan får ordningsstörande karaktär”.
Men idag tycker inte Peter Danielsson att förslaget är tillräckligt.
– Då hade det skiftat mellan olika kommuner och då hade vi haft kvar tiggeriet, säger han.
Därför stöttar han ett nationellt förbud så att det blir lika över hela landet.
– Antingen accepterar och normaliserar vi tiggeriet i Sverige, eller så tar vi ett nationellt ställningstagande. Då är det bättre att ta steget fullt ut.
Läs också Bara M och SD tycker det är en smart idé att polisen ska jaga tiggare
Vad löser ett förbud för problem för de utsatta människorna som tigger?
– Man löser inte det med ett förbud – eller att låta det vara kvar. Det gäller att förhandla med Rumänien och Bulgarien, styra bistånd, sätta press och ställa krav: ta hand om era medborgare. Här tycker jag att regeringens initiativ varit lovvärda och bra.
Men varför inte öppna för exempelvis anvisade platser där man får tigga?
– Hela grundmodellen är att vi inte vill att människor ska behöva utsätta sig för detta i Sverige. Man ska inte behöva förnedra sig och sitta på sina bara knän och tigga. Det är emot hela vår filosofi om välfärdssamhället.
Vellinge beslutade i förra veckan att införa förbud mot tiggeri på vissa platser. Är det något som du tänker driva i Helsingborg?
– Det finns ingen majoritet för det i Helsingborg. Vi styr tillsammans med fyra andra partiet och driver bara saker vi är överens om, säger Peter Danielsson.
Ska Moderaterna driva frågan i nästa års valrörelse?
– Jag vet inte. Vi har inte lagt vårt kommunala handlingsprogram. Men vi välkomnar ett nationellt förbud. Det är viktigt att inte ha 290 olika lösningar, en för varje kommun, i landet, säger Peter Danielsson.
Gå till toppen