Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Sören Sommelius: Vilks skissar på Bildt

Bild: Anders Malmberg
Lars Vilks föreläser om konsten som provokation på Otto von Friesens kulturhus Sub Rosa på Råå. Han är en lysande föreläsare. Med lätt hand tecknar han slagfärdiga idéhistoriska linjer från Matisse, Picasso och Duchamps pissoar till vår tids konstnärliga provokatörer, som konceptkonstnärerna Damien Hirst och Anish Kapoor. Den senare upprörde för några år sedan genom sin stora järnskulptur ”Drottningens vagina”, utställd i slottsparken framför Versailles.
Under andra omständigheter kunde Lars Vilks ha varit en uppskattad konstprofessor. Nu är han i stället en provokatör som – med ett högt personligt pris – fortsätter att stå på barrikaderna.
Häromdagen skrev Fredrik Sjöberg en krönika i Svenska Dagbladet om statystormarna i USA och var kritisk till den moraliska utrensningen av vår historia. Hans text avslutades ironiskt med att han var beredd att bidra med pengar till en ryttarstaty i brons föreställande Carl Bildt... Varför inte låta Lars Vilks utföra den?
"Äntligen lite riktig konst", replikerar Lars Vilks med glimten i ögat och säger att han börjat skissa.
Under tiden fortsätter gamla strider. Lars Vilks började bygga Nimis i Kullabergs naturreservat 1980.
"Efter 37 år blev jag nyligen kallad till ett möte med Länsstyrelsen. Man ville förhandla om en avvecklingsplan."
Gå till toppen