Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Misstänkt förgiftad djurmat i Slottshagen – polisen varnar hundägare

Polisen i Helsingborg varnar hundägare och uppmanar dem med att vara uppmärksamma på vad deras hundar smakar på.

Bild: Janerik Henriksson/TT
På tisdagseftermiddagen när veterinären Hanna Oest var i Slottshagen såg hon hur två killar kastade ut bröd ur en stor plastpåse. När hon konfronterade dem sprang de från platsen – och hon hittade bröd som hon misstänker är glykolförgiftat.
– Jag frågade vad de slängde ut för något och då tittade de nervöst och sprang iväg, säger Hanna Oest.
Hon beskriver att brödet var blått och doftlöst, som om att det var doppat i glykol. Och eftersom hon misstänker att det var förgiftat bröd polisanmälde hon händelsen.
I augusti förgiftades hunden Molly av en brödskiva med glykol i Landskrona. Hanna Oest jobbar på djursjukhuset i Helsingborg där Molly behandlades.
– Det är ju fruktansvärt. Jag vet att vi var alldeles chockade, för det har gått tomma rykten titt som tätt om att hundar blivit förgiftade. Men jag har aldrig tidigare stött på att vi fått in någon hund som vi verkligen fått svart på vitt som blivit förgiftad, säger Hanna Oest.
Läs också Hunden Molly blev förgiftad av en brödskiva med glykol
Läs också Hunden Molly klarade sig inte – dog av förgiftade brödet
Vad händer med ett djur om det får i sig glykol?
– Det slår ut njurarna. På tiken vi hade gjorde vi dialys och allt, och försökte rädda njurarna. Men har de väl fått symptom är det sällan man kan rädda dem, säger Hanna Oest.
Symptomen på glykolförgiftning beskriver hon som ”allmänna symptom” på förgiftning. Djuret brukar kräkas. Om man kan behandla djuret med etanol intravenöst innan de uppvisat symptom finns möjlighet att rädda dem.
De två killarna hon såg slänga ut brödet beskriver hon som 15-20 år gamla, men säger att hon hade svårt att uppskatta deras ålder. De hade brödet i en större plastpåse.
– Därför kände jag att det är risk att de slängt ut det på fler platser eller hade planer på att slänga ut det på ytterligare ställen.
Det som gör glykol extra farligt är att det är sött och tilltalar djur rent smakmässigt.
– Jag tycker definitivt att man bör hålla sin hund kopplad och hålla stenkoll. Jag har själv två hundar som äter allt de kommer över på promenader, säger Hanna Oest.
Händelsen i Slottshagen är rubricerad som djurplågeri och brödresterna, som plockades upp av Hanna Oest, har skickats för analys till Nationellt forensiskt center.
Polisens utredare har ett bra signalement på killarna och ska dessutom kontrollera olika övervakningskameror för att försöka identifiera dem.
Även polisen uppmanar djurägare att vara extra noggranna med vad deras djur sätter i sig när de är ute på promenad.
Gå till toppen