Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Djurbladet

Massor av djur räddades i Harveys översvämningar – tack vare husdjurskaoset under Katrina

Under orkanen Katrina 2005 var det många människor som dog efter att de valt att stanna hos sina husdjur som inte fick evakueras. Det ledde till lagändringar som gjort att mängder med djur har kunnat räddas undan översvämningarna efter Harvey.

Räddningsarbetarna Jeff Webb och Stephan Bradshaw räddar en hund som var fastkedjad vid en översvämmad veranda i Montgomery, Texas, under stormen Harveyden 31 augusti.Bild: Ashley Landis
Harvey är den kraftigaste orkanen som har drabbat Texas på över 50 år – mer än en miljon har tvingats fly från sina hem och runt 200 000 hem har skadats. Människor som lämnat sina översvämmade hem har trängts på evakueringsbåtar – tillsammans med sina husdjur.
Annat var det när orkanen Katrina drabbade södra USA 2005. Då lämnades cirka 250 000 husdjur kvar – många husägare trodde att de snabbt kunde återvända. Andra gånger var det för att räddningstjänst och härbärgen inte evakuerade eller tog emot husdjur, det skriver Huffington Post.
Men det fanns även de som inte ville lämna sina husdjur och stannade kvar när orkanen slog mot deras hem – många av dem dog. En undersökning från 2006 visar att 44 procent av de som valde att inte evakueras gjorde det på grund av att de inte ville lämna sina husdjur, skriver Washington Post.
Till en följd av händelserna under Katrina antog flera amerikanska stater lagar som gör gällande att räddningsinstanser ska undsätta både djur och människor under naturkatastrofer, enligt Huffington Post.
När Harvey slog mot Texas sattes lagarna på prov. I ett evakueringscenter i Houston fick husdjur först inte komma in, något som snabbt ändrades när människor valde att sitta kvar utanför med sina fyrfota vänner.
– Vi såg alla vad som hände efter orkanen Katrina, när folk inte tilläts ta med sig sina husdjur. Vi vill uppenbarligen inte att det ska hända igen, säger domaren Ed Emmett till tv-kanalen ABC13 Houston efter att husdjuren välkomnats in.
På vissa håll har evakuerade djurägare och deras husdjur fått likadana id-nummer så att de lättare kan återförenas, något som var ett stort problem månaderna efter Katrina.
Enligt Washington Post visade bilder som nådde nyhetsredaktionerna under Harvey, till skillnad från Katrina, räddningsbåtar fyllda av människor – och deras husdjur.

Bilder: Djur som räddas under stormen Harvey

Joe Garcia och hunden Heidi blir räddade från sitt översvämmade hem i Spring, Texas.Bild: David J. Phillip
Läs mer: Hunden Otis kan uppenbarligen ta hand om sig själv under orkanen Harvey
Richard Velasco sätter ner sin hund i en båt när hans familj evakueras från deras översvämmade hem i Texas.Bild: Brett Coomer
Dave Pauli, som arbetar för djurorganisation "Humane Society of the United States Animal Rescue Team", lugnar ner en omhändertagen hund i Fulton Texas den 3 september. Organisationen arbetar med att hjälpa djur som blivit övergivna under stormen Harvey.Bild: Rachel Denny Clow/Caller-Times
Läs mer: Far och son räddar hästar undan vattenmassorna i Texas
Madeleine Brunk och Thea Jackman lämnade av en skadad ekorre som slungad från ett träd under Harveys stormvindar. Hayley Hudnall på Austin Wildlife Rescue ger vård till skadade djur.Bild: Stephen Spillman
Hundar evakueras i gummibåtar i Houston 27 augusti.Bild: Godofredo A. Vasquez
Volontärer hjälper till att evakuera människor och djur från deras översvämmade hem.Bild: Charlie Riedel
En trött häst som kommit på villovägar under stormen Harvey tar igen sig på ett tillfälligt boende för räddade djur i Beaumont, Texas, den 2 september.Bild: Guiseppe Barranco
Sarah Hammel och Kelly Garner tar hand om en katt som skadats under stormen.Bild: Tina Phan
Läs alla artiklar om: Stormen Harvey
Gå till toppen