Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danska kungahuset

Danska kungahuset: Prins Henrik lider av demens

Prins Henrik av Danmark, som den senaste tiden skapat rubriker med sina utfall mot sin fru drottning Margrethe, lider av demens. Det meddelar danska kungahuset.

Drottning Margrethe II och prins Henrik vinkar till folket. Bilden är från 2012.Bild: Henrik Montgomery/TT
"Det är med innerlig sorg som Hennes Majestät Drottningen har bett hovmarskalken meddela: Efter en längre tids utredning och senast en rad undersökningar under sensommaren har ett specialistteam vid Rigshospitalet nu kommit fram till att Hans Kungliga Höghet Prins Henrik lider av demens", skriver hovet i ett pressmeddelande.
Läs också Dålig stämning i danska kungahuset
Till följd av sin diagnos kommer Prins Henrik att dra ned ytterligare på sina aktiviteter, enligt hovet, som samtidigt vädjar om att prinsen ska få ro.
Prinsen, som är gift med Danmarks drottning Margrethe, har på senare tid skapat uppmärksamhet genom flera kuriösa uttalanden, bland annat att han inte vill bli begravd sida vid sida med sin hustru. Att prinsen lider av demens ändrar inte beslutet om begravningen, uppger hovets kommunikationschef Lene Balleby till danska TV2. Hon förklarar att prinsens beslut inte är nytt och att det är viktigt att hålla isär sakerna.
Läs också Prins Henrik: ”Jag har inte gift mig med drottningen för att begravas i Roskilde”
Den franskbördiga 83-åringen föddes som Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat och tog sig namnet Henrik i anslutning till bröllopet 1967.
Gå till toppen