Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Film visar tonfiske i Hälsingborgs hamn

För dryga 50 år sedan simmade mängder av tonfisk runt i Öresund och sportfiskarna hissade glatt upp dem i sina båtar. Så en dag tog de slut.

”En vacker höstmorgon i Hälsingborgs hamn.” Så börjar en video publicerad på Youtube som visar tonfiske i Öresund, oklart från vilket år.
En häst och vagn syns köra genom hamnområdet, fiskarna visar upp sin fångst. En båt tar oss ut i Sundet.
”Och så går färden ut i Sundet där vi snart möter hoppande tuna på så där 2-300kg”.
En fiskare med spö, fastspänd i en stol förankrad i båtens för, blir serverad cigaretter under fisket. Så får han napp och en hoppande tonfisk syns vid vattenytan. Jätten hissas upp i båten och visas upp i all sin glans.
Fram till början av 1960-talet kom tonfisken i stora stim till Öresund och fångades i mängder av fritidsfiskare från både Sverige och Danmark.
Men så en dag tog den slut.
– Den har officiellt varit försvunnen sedan 1964, då fångades den sista av en fritidsfiskare i Sundet. Den försvann på grund av överfisket där den har sin bas, nere vid Gibraltar och södra Portugal. Och alla de stora tonfiskar, upp till 500 kilo, som kom hit blev uppfiskade, så sa Jens P. Jeppesen havsbiolog och chef för Öresundsakvariet i Helsingör, till tidningen i september förra året när tonfisk siktats i Landskrona.
I några decennier fångades stora mängder tonfisk i norra delarna av Öresund. Här en bild från en fisketävling 1951, tagen i Helsingborgs hamn. Bild: Bertil Rubin
Men tidigare i veckan lyckades två danska sportfiskare fotografera en tonfisk i Öresund, första gången på 50 år.
Läs också Tonfisk fotograferad i Öresund
Fakta

Tonfiske i Öresund

Tonfisket i Öresund bedrevs främst från slutet av 1940-talet fram till början av 1960-talet. Fisket bedrevs genom spöfiske och fiske med tunna.

Under andra världskriget var fisket i Nordsjön ringa och fiskbestånden kunde öka kraftigt. Tonfisken blev skyddad från ett intensivt fiske vilket bidrog till att den fortsatte via Skagerack och Kattegatt upp i Öresund. På grund av den avtagande salthalten fortsatte den inte längre än till Ven. Intensivast var fisket i Sundet mellan färjeleden och Lappegrunds fyrskepp, i höjd med Sofiero.

Sedan mitten av 60-talet har endast enstaka tonfiskar siktats i Öresund.

Fakta: Råå museum

Gå till toppen