Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gratis släktforskning – inte så enkelt som det låter

Regeringens planer på att göra Riksarkivets digitala forskarsal gratis har rört upp känslorna hos den privata konkurrenten Arkiv Digital, som har blivit en allt mer populär tjänst för släktforskarna.

Arkiv Digitals Jan Aronson (ordförande) och Håkan Skogsjö (styrelseledamot), här vid företagets monter under Släktforskardagarna i Halmstad för några veckor sedan.Bild: FOTO: ROLAND CLASSON
Både Riksarkivet (via sin avdelning SVAR) och Arkiv Digital digitaliserar material från svenska kyrkböcker och även annat material som forskarna har glädje av.
– Gratis låter ju populärt. Men jag tror inte att de flesta förstår vad det innebär om Riksarkivet slopar avgiften. Vi oroas över vår framtid. Det här sätter oss i en svår situation, säger Jan Aronson, ordförande i Arkiv Digital.
Att frågan om gratis släktforskning nu blivit aktuell beror på att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i mars gav Riksarkivet i uppdrag att beskriva förutsättningarna för att ta bort betalväggen och tillgängliggöra den digitaliserade arkivinformationen som öppen data.
– Vi tror på framtiden och satsar mycket både på utveckling av tjänsten och fotografering. Men ytterligheten är att vi blir sålda eller att vi slutar utvecklas. I värsta fall försvinner Arkiv Digital, det blir en tynande död. Det får ödesdigra konsekvenser på sikt. Och det skulle inte gynna släktforskarna, säger Jan Aronson.
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister och Karin Åström Iko, riksarkivarie.Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT och JENNY ODELL/Riksarkivet
Det var Sveriges Släktforskarförbund som lyfte frågan om gratis släktforskning under överläggningar på Kulturdepartementet förra året och som beskrivs i den kulturarvspolitiska proposition som nu ligger till grund för uppdraget.
Men det finns en hållhake: att slopa avgifterna skulle kosta Riksarkivet omkring elva miljoner kronor om året i inkomstbortfall, och utan budgetförstärkningar i höst kan inte reformen genomföras. Detta har riksarkivarie Karin Åström Iko tydligt förklarat i Riksarkivets rapport till regeringen.
Arkiv Digital har agerat på flera håll. Styrelseledamoten Håkan Skogsjö skriver i det senaste numret av Släkthistoriskt Forum (Sveriges släktforskarförbundet egen tidskrift) en artikel under rubriken ”SVAR gratis – ett hot mot framtida satsningar”.
Håkan Skogsjö förklarar:
– Vi är omtyckta, vi får mycket beröm av våra kunder. Arkiv Digital är skapat av släktforskare som vet vad släktforskarna vill ha och som känner deras behov. De pengar vi tjänar investerar vi i nya produkter, till exempel digitaliserar vi nu tre miljoner flygfoton och en kvarts miljon porträttfoton. Vi vill vårda våra kunder som betalar och som gör att vi kan utvecklas. Gratis släktforskning via Riksarkivet sänker Arkiv Digital på sikt.
– Och när det blir allt sämre öppettider i Riksarkivets forskarsalar blir det mindre gjort för oss med digitaliseringen och därmed sjunker våra intäkter. Och då kan vi heller inte leverera nytt material till släktforskarna.
Så här ser det för närvarande ut på Riksarkivet SVAR:s hemsida för den digitala forskarsalen.Bild: SKÄRMDUMP
Något om de båda rivalerna:
Riksarkivet, som funnits i över 400 år, bär på den svenska historien. Tack vare att mormonerna en gång i tiden fotograferade svenska kyrkböcker (bland annat födda, vigda, döda och husförhörslängder) finns numera ett stort material tillgängligt på nätet. Men det mesta är i svartvitt och är något svårläst.
Arkiv Digital, huvudsponsor för Släktforskardagarna, har under de senaste tolv åren fotograferat om Riksarkivets kyrkboksmaterial i färg – och i snabb takt ökat utbudet.
Om det blir gratis i Riksarkivets forskarsal eller inte avgörs i höst. Arkiv Digital har protesterat och har skrivit till berörda myndigheter. Och under Släktforskardagarna i Halmstad i slutet av augusti träffade Jan Aronson riksarkivarie Karin Åström Iko och Sveriges släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg. Det blev en lång diskussion.
– Vi känner oss hotade. Vi vill verka under samma villkor och kan inte konkurrera med en offentligt finansierad gratistjänst. Kom också ihåg att vi tre år i rad blivit utsedda till ett Gasell-företag av Dagens Industri. Vi har även fått bidrag från Tillväxtverket och har därför kunnat ha personal i USA som där fotograferat svenska församlingars böcker.
– Vi tror oss kunna konkurrera med multinationella företag som Ancestry och MyHeritage, men känner däremot en osäkerhet när det gäller Riksarkivet och dess dubbla roller, säger Jan Aronson.
Anders Nordström, avdelningschef för Riksarkivet SVAR och Carina Strömberg, tidigare direktör för Riksarkivet SVAR.Bild: ROLAND CLASSON
Riksarkivet SVAR:s avdelningschef Anders Nordström och tidigare direktören för SVAR Carina Strömberg var också på plats i Halmstad under Släktforskardagarna. Båda vill att det ska bli fri tillgång till den digitala forskarsalen – om de ekonomiska ramarna kan hållas, att elva miljoner kronor tillförs.
– Just nu är det fritt att söka vid folkbiblioteken och inom skolväsendet. Ska alla få tillgång till arkiven måste vi ta bort betalväggen och utveckla ny teknik. Vi har mycket att lära av Danmark och Norge, säger Anders Nordström.
– Idag måste SVAR tänka kommersiellt. Målet är att det ska bli gratis tillgång till arkiven. Jag kämpade för det redan 1997 och under de sex år när jag var chef för SVAR, säger Carina Strömberg, som senare blev landsarkivarie i Härnösand och numera är styrelseledamot i Sveriges släktforskarförbund.
Föreningen DIS (datorhjälp i släktforskningen) och dess ordförande Daniel Berglund har också reagerat. Han skrev i en motion inför släktforskarförbundets årsstämma: ”Det är lätt att tycka att gratis är gott. Verkligheten är dock mer komplicerad. Det vore sannerligen inte bra för svensk släktforskning om Arkiv Digital försvann från banan, utkonkurrerade av Riksarkivet.”
Till saken hör också att Riksarkivets tidigare chef Björn Jordell hade ambitionen att göra den digitala forskarsalen tillgänglig för alla – men misslyckades.
Privata Genline, som i många år fotograferade av Riksarkivets material, köptes upp 2010 av amerikanska Ancestry.
Fakta

Riksarkivet och Arkiv Digital

Riksarkivet och dess avdelning SVAR, Svensk arkivinformation, ansvarar för digitala forskarsalen. Där finns tillgång till bland annat svenska kyrkböcker, men även annat material som kan ge ledtrådar i jakten på rötterna och släktingarna. Från och med 23 augusti har SVAR tagit bort abonnemang för ett år och har endast 500 kronor för sex månader och 320 för tre månader, allt i avvaktan på regeringens beslut om avgiftsfri tillgång till arkivinformation.

Arkiv Digital grundades 2005 och har 26 000 kunder. Företaget sysselsätter ett 40-tal personer, varav hälften fotografer. Totalt finns det drygt 73 miljoner bilder av historiskt källmaterial i Arkiv Digitals samlingar. Förra året tillfördes åtta miljoner bilder. Bland annat finns samtliga husförhörslängder för 1880–1920, Sveriges befolkning 1950 och 1960. Ett helårsabonnemang kostar 1395 kronor.

Omsättningen är cirka 30 miljoner kronor. Totalt har Arkiv Digital 380 aktieägare.

Danmark, Norge och Finland har gratis släktforskning på nätet.

Gå till toppen