Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Malmberg: Det blåser i Helsingborgs kulturliv

Bibi Estev går, som det så vackert heter i hennes värld, "vidare mot nya utmaningar". Det gör sannerligen Helsingborgskulturen också.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det blåser hårt i Helsingborg.
En mängd höga chefer har gått eller fått gå det senaste året och tuffast har det varit för kulturen. Chefer för Boost, Helsingborgs museer, Dunkers och snart kulturdirektören själv. Tur då att västkusthumorn tycks sprida sig söderut. Knappt har folk hunnit skratta färdigt åt SeaU förrän man nu går mycket långt för att dra hem en rejäl ordvits.
Museum of failure flyttar in på Dunkers.
Bara tillfälligt påstås det. Men det är mycket i den nyheten som är alltför talande för kulturlivet i Helsingborg.
Ni har säkert läst turerna under den senaste veckan om den interna kritiken mot kulturdirektören Bibi Estev (f d Hidén) och att hon efter tre år på posten inte får nytt förtroende av den verklige direktören for det hele, Palle Lundberg. Estev går, som det så vackert heter i hennes värld, "vidare mot nya utmaningar". Det gör sannerligen Helsingborgskulturen också. När Estev själv får skriva sin kremlologi så menar hon att kulturlivet har öppnat sig och gjorts tillgängligt för en bredare allmänhet under hennes tid. Det är delvis sant och ska i första hand kopplas till det politiska beslutet att öppna för verksamhetsbidrag som äntligen gav kulturarbetare en chans att långsiktigt bygga ett fritt kulturliv i stan. Estev och politikerna har kunnat peka i riktning mot Kulturhotellet och säga att se nu har vi fått ett fritt kulturliv. Det är varken schysst eller sunt att så tungt luta sig på ett par yngre kulturentreprenörer som alibin.
Bibi Estev har visat både glädje och entusiasm inför uppdraget. Det vittnar flera av hennes medarbetare om. Men betydligt längre pratar de om hennes okunskap på kulturområdet som varit verkligt besvärande. En som jag pratar med uttrycker det som att hon varken har haft koll på staden eller kulturen – och båda sakerna var lika belastande. En annan ledande person i stans kulturliv förklarar det som att "Hon lyssnade inte på det som sades, kanske för att hon inte riktigt förstod vad det handlade om".
Snarlika historier avlöser varandra. Frågan är hur mycket av den omöjliga situationen som är Bibi Estevs "fel". Visst finns det något djupt provocerande i den tidstypiska prioriteringen av ledarskap inom new public management på bekostnad av fackkunskaper. Det var heller ingen tillfällighet att det var sjukhuschefen Bibi Hidén/Estev som anställdes för att ratta ett kulturliv hon rimligen varken förstod sig på eller hade särskilda visioner för. En stadsledning som aktivt anställer den okunskapen gör det på goda grunder: den säger tydligt att kultur inte är viktig. Som om HIF skulle anställa en sportchef som inte kan offsideregeln – men är en baddare på ledarskap och organisation.
Motsättningen i att tro sig kunna organisera ett kulturliv utan att förstå sig på det är själva kärnan i en relativistisk kultursyn. Det ansvaret faller ytterst på stadens ledning.
Men mycket tydligare och betydligt värre blir det när denna kultursyn ska implementeras i navet för stans kulturliv, det helt centrala Dunkers kulturhus. Det blir då ett övertydligt facit på hur en relativistisk kultursyn krockar med behovet av kulturkunskaper. Nu kan det hända att Estev avslutar sin tid i Helsingborg denna höst med att utse en ny, karismatisk Dunkerschef som inget hellre vill än att peka ut en konstnärligt driven framtid för Dunkers och Helsingborgs kulturliv. En som lyfter huset, anspråken och inte minst samtidskonsten. Ett kulturhus som ibland faktiskt struntar i vad publiken vill se men på köpet överraskar och gör oss lite klokare.
Men, tror inte det va? Nästa år flyttar det husvilla Museum of failure tillfälligt in på Dunkers. Ett ganska tydligt bevis på att Helsingborgs kulturpolitik i själva verket styrs av den som en gång anställde Bibi Estev, nämligen stadsdirektör Palle Lundberg. Det reagerar nu oppositionen på genom Björn Tufvesson Alm, S. Förhoppningsvis är det början på en rejäl debatt.
För ... Museum of failure på Dunkers.
Ironin i det?
Ja, den håller i alla fall hög konstnärlig klass.
Gå till toppen