Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Lyckliga hundägare krälade i bäck

Leriga, blöta och glada. Så såg deltagarna ut efter målgången i hinderbana för hundar och deras ägare i Pålsjö skog.

Lördagen var en premiärdag i Pålsjö skog. För första gången i dessa trakter anordnades en hinderbanetävling i terrängen för hundar med förare, eller K9 biathlon som är arrangemangets namn.
Hindren skulle klaras av både två- och fyrbenta. Såväl samspel, lydnad, mod som vanlig kondis sattes på prov för de cirka 100 deltagarna.
Hunden Vanguard tvekar men får hjälp av sin matte Katja att ta sig över lastpallarna som var första hindret på banan.Bild: LUDVIG THUNMAN
Hunden Sisu behövde också hjälp av sin husse för att komma över den högsta lastpallen.Bild: LUDVIG THUNMAN
– Det har genomförts sådana här tävlingar de senaste två åren i Umeå. Men det har aldrig gjorts här i södra Sverige, säger Linda Nygren, arrangör.
Hon jobbar annars som personlig tränare och är hundägare. Varför inte ta konceptet från Umeå och ha en tävling i Pålsjö skog, tänkte hon och fick hjälp av ett gäng kompisar. En slinga på 3,5 kilometer och en milrunda gjordes i ordning med diverse hinder av olika slag utmed banan.
Frida Berg och hunden Kiwi i aktion i början av rundan.Bild: LUDVIG THUNMAN
Till de svåraste för hundarna hörde att låta sig bli skjutsad i skottkärra av husse eller matte tvärs över parkeringen vid Villa Thalassa. De tvåbenta deltagarna fick ta ett djupt andetag innan de skulle gå ned i bäcken vid Pålsjö slott och kräla under bron vid infarten.
– Ååh, min hund som hatar vatten, hörs under bron.
Men de allra flesta kom igenom och ut på andra sidan. Många av hundägarna hade en påse hundgodis i fickan att ta fram vid behov.
Elin Cronerud och hunden Chilla var laddade och tog sig under bron vid Pålsjö slott.Bild: LUDVIG THUNMAN
Matte Outi måste verkligen övertala hunden Chipotle att ta sig ned i bäcken och under bron.Bild: LUDVIG THUNMAN
Det gick åt en hel del godis vid skottkärrehindret. Flera hundar ville inte sitta still i skottkärran utan hoppade ur. Det syntes tydligt vilka som hade tränat innan.
– Vi är inte alls vana vid detta utan det är första gången vi gör en så här tävling. Det känns lite nervöst faktiskt. Jag anmälde mig för sju månader sedan när jag var höggravid. Då kändes det som en bra idé. Just nu vet jag faktiskt inte, säger Anneli Nilsson och skrattar lite några minuter innan hon och hunden Bella ska starta.
Men det går bra, till och med vid skottkärrorna, även om Bella är mycket tveksam till att sitta stilla och bli skjutsad. Anneli Nilsson och Bella har åkt från Örkelljunga för att vara med.
Anneli Nilsson med hunden Bella, till höger i bild, hade inte alls varit med på hinderbana tidigare. Med tvekan satt Bella kvar i skottkärran hela sträckan.Bild: LUDVIG THUNMAN
Andra hade rest betydligt längre, som Örebro och Jönköping. Frida Berg från Lidköping tog med sig sin jaktlabrador Kiwi på äventyr till Helsingborg. Natten till lördag bodde Kiwi på hotell för första gången.
– Det gick jättebra. När han var yngre så tävlade vi lite agility, men någon sådan här tävling har vi aldrig varit med på. Men jag tror att vi kommer att gilla det, säger Frida Berg när vi träffar henne vid startfållan nära krematoriet en minut före start.
Frida Berg och jaktlabradoren Kiwi ger sig ut på hinderbanan i Pålsjö skog.Bild: LUDVIG THUNMAN
Lite senare på dagen konstaterar Linda Nygren att deltagarna verkligen har gillat tävlingen.
– Alla är nöjda och glada, men rätt leriga när de kommer i mål, säger hon.
Målet är, liksom starten, på ängen mitt emot krematoriet. Några sponsorer har ställt upp tält där de säljer hundmat och hundprylar. På andra sidan vägen leder en gångbro över till krematoriet och där står denna dag rader av gravljus och lyser för att uppmärksamma suicidpreventionsdagen.
– Det ligger mig varmt om hjärtat och vi har ett lotteri där alla pengarna går till organisationen Suicide Zero, säger Linda Nygren.
Gå till toppen