Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Djurbladet

Ingen katt-astrof hemma hos Hemingway

Hemingways berömda kattkoloni gjorde som sin berömde husse en gång i tiden – utmanade monsterorkanen, och klarade sig. De 54 sextåiga djuren mår bra efter ovädret Irma, meddelar Hemingway-museet i Key West.

Författarens Ernest Hemingways gamla hem, numera ett populärt museum, i Key West i Florida. Arkivbild.Bild: Ernest Hemingway Home and Museum
– Vi tog med dem in i det här "fortet", och hade tio anställda kvar på plats, säger Dave Gonzales, ansvarig på The Ernest Hemingway Home and Museum, till mediebolaget NBC.
Han syftar då på den stabila vita 1800-talsbyggnad längst söderut i Florida som var den legendariske författarens hem på 1930-talet.
Då hade många varnat för Irmas fruktansvärda kraft.
– Det är bara ett hus. Rädda katterna. Stoppa in dem i bilen och dra! vädjade sondottern Mariel Hemingway i en video på kändissajten TMZ i förra veckan.
Men katterna följde bara Ernest Hemingways eget exempel. När ett ännu värre oväder, Labor Day-orkanen, slog till mot Florida Keys 1935 stannade han hemma i stället för att fly. Några veckor senare publicerade han en essä om vedermödorna i Key West den natten.
Labor Day-orkanen beskrivs som kanske den starkaste som hittills har nått USA:s fastland. Den var en femma på Saffir-Simpson-skalan när den kom till Florida Keys, medan Irma vid det laget försvagats från en femma till en fyra.
Bland annat rev Labor Day-ovädret sönder den berömda järnvägen till Key West, en tåglinje vars ruiner står kvar fortfarande.
Enligt Hemingway-museets sajt har katterna den ovanliga tå-uppsättningen för att de alla är ättlingar till en katt med sex tår på framtassarna som författaren en gång i tiden fick av en skeppskapten.
Gå till toppen