Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Gästskribenten

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: ”Okända politiker ställs inte till svars.”

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) är Region Skånes mest kände politiker.Bild: Lars Brundin
Det finns sådant som är svårt att mäta och värdera, även inom vården. Som medkänsla och vänlighet. Men att det finns förutsättningar för ett bra bemötande kan åtminstone delvis värderas i pengar. Vårdpolitiker ska se till att det finns tillräckligt med resurser och tydliga riktlinjer. Väljarna ska utvärdera deras insats, utkräva politiskt ansvar.
Vården i Sverige håller hög medicinsk standard. Men det brister i tillgänglighet och bemötande. Så har det varit länge nu och trots alla förändringsmodeller fördjupas bristerna.
Sjukvården är med oss i livets början och livets slut samt i både vardagliga och dramatiska ögonblick däremellan. Det är inte konstigt att den har blivit väljarnas viktigaste fråga, den ligger nära känslorna. Men om sjukvården ska förbättras krävs väljare som agerar rationellt på valdagen – som har koll på vilka som bestämmer vad.
Med ett år kvar till valet är allt ungefär som vanligt. Vårdpersonal ropar efter mer resurser samtidigt som en majoritet av regionpolitikerna – alliansen och Sverigedemokraterna – anser att det inte behövs. De fyra allianspartierna i Region Skåne verkar inte heller i år vilja medverka till att höja landets lägsta landstingsskatt och det samma gäller SD.
De rödgröna styr i minoritet och kan inte få igenom sin budget utan stöd av andra partier. Men tonläget i regionpolitiken är högt. Allians för Skåne skriver exempelvis i sitt nyhetsbrev från den 4 september att ”Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kört Region Skånes ekonomi i botten”.
Inför valet 2014 hördes liknande tongångar från S och V. Förhoppningsvis är det mest ett spel för väljarna. Förhoppningsvis pågår det ändå ett vardagsarbete som innefattar kompromisser.
Möjligen känner regionpolitikerna ett behov av att ta i ordentligt för att överhuvudtaget märkas. I SOM-institutets Skåneundersökning från 2015, Slutna rum och öppna landskap, konstateras att Skånes ledande regionpolitiker fortfarande tio år efter regionens bildande är okända för de flesta. 40 procent av de tillfrågade känner till regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S). Siffrorna för övriga regionpolitiker är betydligt lägre – omkring 20 procent.
”Faktum är att den regionala politiken knappt finns med på radarskärmen för många människor”, skriver statsvetaren Sören Holmberg.
Det är ett demokratiskt problem så länge regionerna och landstingen har ansvar för väljarnas viktigaste fråga. Politiker som är okända för väljarna ställs inte till svars för att det är överfullt på akutmottagningarna, för att vårdplatserna inte räcker till eller för att det finns vårdcentraler i Skåne utan fast anställda läkare.
Samtidigt har rikspolitikerna kunnat hänvisa till att sjukvården är landstingens och regionernas ansvar. Men den utbredda oron har gjort att sjukvårdsfrågorna seglat högre upp på dagordningen – de kan inte längre lika behändigt sparkas neråt.
På sikt krävs ett förstatligande av sjukvården. Men partierna är oeniga och landstingen och regionerna får nog harva på ett tag till. Det är synd. Låt de okända vårdpolitikerna syssla med något mindre viktigt än sjukvård.
Gå till toppen