Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Kommuner och landsting lägger hinder i vägen för ideella organisationer som vill bedriva vård och omsorg."

Region Skåne och de flesta av Skånes kommuner skulle kunna göra mycket mer för att stödja tillväxten av idéburna organisationer som ett alternativ till offentliga vårdgivare och privata vinstdrivna företag. Det skriver sex företrädare för Famna, en intresseorganisation för idéburna aktörer inom vård och social omsorg.

Den idéburna sektorn har en ofta hundraårig erfarenhet av att anta samhällsutmaningar, finna nya lösningar där andra gett upp och kan ta itu med sociala problem utifrån medmänsklig och engagerad värdegrund, skriver artikelförfattarna.Bild: Hasse Holmberg / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Nästan sju av tio personer i Sverige tycker att de som driver vård och omsorg ska låta överskottet gå tillbaka till verksamheten istället för att dela ut vinst.
Det visar en undersökning gjord av Novus som i våras, på uppdrag av Famna, ställde ett antal frågor om vård och omsorg till en representativ panel av den svenska allmänheten.
Novus har vid flera tillfällen tidigare genomfört samma undersökning, bland annat 2013 och 2012. Opinionsläget är stabilt. Varje tillfälle anser en tydlig majoritet:
– att eventuella överskott inom vård och omsorg ska återinvesteras i verksamheten.
– att idéburna verksamheter levererar mycket hög kvalitet.
– att kunna välja utförare inom vård och omsorg är viktigt.
Inom Famna är vi övertygade om att valfriheten gynnas av en mångfald av aktörer – även privata företag. Men idag utförs knappt 3 procent av den offentligt finansierade vården och omsorgen i Sverige av idéburna aktörer. De kommersiella företagen har växt från 8 till 19 procent på tio år, medan tillväxten för de idéburna i princip har stått still.
Novus undersökning ger ett tydligt besked om att många fler skulle välja en idéburen aktör om de bara fick möjligheten. För att det ska kunna bli verklighet krävs politiska åtgärder.
Kommuner och landsting lägger genom en rad regler ochrutiner hinder i vägen för ideella organisationer som vill bedriva vård och omsorg. Offentliga upphandlingar gynnar ofta stora företag och tar sällan hänsyn till de speciella kvalitéer som idéburna aktörer kan ha.
Den idéburna sektorn har en ofta hundraårig erfarenhet av att anta samhällsutmaningar, finna nya lösningar där andra gett upp och kan ta itu med sociala problem utifrån medmänsklig och engagerad värdegrund. Men sådant tillmäts inget värde i upphandlingar. Inte heller hur professionella medarbetare på ett bra sätt kan knytas ihop med volontärer och civila nätverk. En annan fördel med idéburna organisationer är att de självklart återinvesterar allt överskott i verksamheten. Det är minst sagt förvånade att inget av detta är sådant som kommuner och landsting tar hänsyn till när de bedömer olika anbud.
Region Skåne och de flesta av Skånes kommuner skulle kunna göra mycket mer för att stödja tillväxten av idéburna organisationer som ett alternativ till offentliga vårdgivare och privata vinstdrivna företag. Därför bjuder vi i Famna nu in regionens politiker till en dialog om hur de idéburna organisationernas roll kan stärkas inom vård och omsorg. Vi har nyligen bildat Famna syd för att ge bättre stöd åt våra lokala medlemmar och för att förbättra kontakten med politiker i Skåne och Blekinge.
Vi är övertygade om att det finns möjligheter att utveckla de rutiner som finns vid upphandlingar, så att den idéburna sektorns speciella kvalitéer bättre kommer till sin rätt. Det går också att i högre utsträckning direkt skriva avtal med idéburna aktörer i form av idéburet offentligt partnerskap, IOP. Det finns också vägar för att mer generellt underlätta för idéburna aktörer och stärka deras konkurrenskraft. Till exempel ska den som behöver vård och omsorg kunna få tydligare information om att det också finns möjlighet att få det via idéburna organisationer.
Fariba Shojaei
verksamhetschef ATIM kvinno- och ungdomsjour
Göran Ekman
VD Hyllie Park äldreboende
Hans Wikström
verksamhetsledare LP-verksamheten Skåne
Birthe Wallin
direktor Skåne Stadsmission
Henrik Hammar
styrelseledamot Skåne Stadsmission och Famna
Jan Karlsson
verksamhetschef stiftelsen Valjeviken
Gå till toppen