Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alvaro Santos – världens skånskaste brasilianare

Var med och rösta fram Alla tiders HIF-spelare.

Alvaro Santos jublar efter sitt 2-0-mål i Champions League-mötet mot Rosenborg 2000.Bild: BJÖRN LINDGREN
Läs också Rösta här: Vem är Alla tiders HIF-spelare?
”Brasse ska få fart på HIF-spelet” stod det att läsa i HD 16 juni 2000. Därmed hade också Álvaro Márcio Santos satt sitt första avtryck i vår lilla del av världen.
Sommaren 2000 satt en 20-årig Alvaro Santos nere i Brasilien och ville absolut inte provspela med en Champions league-aspirant långt, långt hemifrån. Men som så ofta var Gud närvarande och guidade ynglingen mot Norden. Men just den där gången var det lite si och så med den lodräta kommunikationen.
En trött Alvaro som på den tiden inte kunde annat än portugisiska kom efter många om och men genom Kastrups nitiska passkontroll. Väl på en restaurang i Helsingborg visade tolken upp en bild på HIF:s guldlag från 1999.
– Vänta lite nu, vadå rött och blått? Rosenborg spelar väl i vitt? Jag var helt övertygad om att det var till den norska storklubben jag skulle, säger Alvaro Santos och skrattar åt minnet.
14 år har gått sedan Rosenborg blev Helsingborg. En nu 34-årig trebarnspappa hittade sitt hem i en stad på andra sidan jorden. På ett besök hos Helsingborgs Dagblad promenerar publikfavoriten nerför minnenas boulevard.
– Jag känner igen mycket av urklippen. Under åren har jag sparat så mycket jag har kunnat och när jag kommit i ordning i Brasilien ska jag göra ett museum med sakerna. När jag blev skadad och sedan såld fick jag en enorm hög papper med lyckönskningar från supportrarna. Den högen har jag haft med mig i alla år och den kommer alltid att ha en särskild plats.
Fotbollsspelaren Alvaro Santos berättar om sitt liv i HIFBild: Britt-Mari Olsson
26 juni 2000 debuterade Alvaro för HIF i en träningsmatch mot FC Köpenhamn. I paus stod det 3–0 till danskarna och Alvaro byttes in. Två mål och ett assist (Johan Wallinder gjorde målet) senare var succén ett faktum. Men tränarstaben med Nanne Bergstrand tvekade. HIF var på väg ut i Champions League-kval och skulle tron läggas till en liten brasse som inte skolats defensivt? Med viss tvekan blev det till slut ja.
Om tränarstaben tvekade den där måndagskvällen mot FC Köpenhamn på Olympia så hade Alvaro och helsingborgarna bestämt sig. Det var kärlek vid första ögonkastet.
– Det var det. Jag blev så förtjust i Olympia direkt och det var en härlig kväll.
Bara någon månad efter att Alvaro landat i Helsingborg ställdes han mot världslaget Inter. Ensam höll han Inters backlinje i schack och resten är historia.
Karriären fortsatte spikrakt uppåt samtidigt som HIF:s ekonomi havererade. Mycket av förhoppningen om en ljusare ekonomisk framtid stod till Alvaro Santos.
I premiären mot Örgryte 2003 var han fullständigt lysande och gjorde två klassmål i första halvlek.På Ullevis läktare satt Mr Giacinto Facchetti från Inter med scoutkikaren och en affär mellan klubbarna var på gång.
I andra halvlek kom så landsmannen Valter Thomas Juniors brutala tackling som trasade sönder Alvaros knä och drömmar om Italien.
– Klubben hoppades att Interaffären skulle vara lösningen. Istället blev det offentligt några veckor senare att vi var nära konkurs.
HIF behövde pengar akut. Två klubbar visade intresse för den skadade Alvaro och han fick själv välja.
Valet föll på den som betalade HIF bäst – FC Köpenhamn.
Alvaro Santos hyllas efter sin sista match på Olympia 2014.Bild: Britt-Mari Olsson
Via Danmark och Frankrike vände resan hem till Sverige igen 2009 och Örgryte och Gais. han fick dock återvända lagom till SM-guldet 2011.
2014 slutade han med fotbollen och familjen flyttade hem till Brasilien... Men.
1 juni i år kunde vi avslöja att Alvaro Santos flyttar från hemlandet hem till Helsingborg igen och jobbar nu med HIF:s ungdomar.
Gå till toppen