Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

"Detta handlar inte om barn utan om vuxna personer"

Det rödagröna styret inom Region Skåne vill höja gränsen för fri vård för barn och unga från 18 år till 20 år. Men förslaget får direkt kritik av Liberalerna, som menar att det finns viktigare områden att lägga pengarna på inom sjukvården.

Gilbert Tribo, FolkpartietBild: Herman Omstedt
– Detta handlar inte om barn utan om vuxna personer som är över 18 år gamla, där man föreslår att de ska få helt gratis sjukvård, säger Gilbert Tribo (L), oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden angående de rödgrönas förslag.
De 10 miljoner kronor per år som förslaget från de rödgröna väntas kosta hade han hellre sett att man lade på att till exempel korta köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin eller till att öka tillgängligheten på ungdomsmottagningar.
– Jag anser att det är bättre att vi kommer till rätta med den köproblematik som vi har, säger han.
Han tycker att de rödgrönas resonemang om att man genom en höjning av åldersgränsen kan nå fler unga med psykisk ohälsa inte håller.
– Det är ett mycket märkligt resonemang, för det inte är så att vi får signaler om att personer inte söker sjukvård för att man inte har pengar, säger Gilbert Tribo.
Läs alla artiklar om: Åldersgräns för gratis vård
Gå till toppen