Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dukar som sparar miljön i Skälderviken

En av de minsta i kommunen, men i miljöhänseende en av de modernaste. I Norra Häljaröds hamn har, bland annat tack vare hamnens loppis, kunnat spola de giftiga bottenmålningsfärgerna.

Pengar från loppisen har bland annat satsats på bottendukar till båtarna i den lilla hamnen.Bild: Michael Hansson
Mer eller mindre giftig färg för bottenmålning av båtar är en besvärlig avigsida med båtliv. Färgen ska förhindra påväxt av alger och havstulpaner på båtarna men den ställer också till bekymmer i den omgivande miljön.
I Norra Häljaröds lilla hamn har båtägarna satsat på att sluta helt med bottenmålning och att hålla båtarna rena med en särskild typ av dukar som spänns fast under ytan vid båtplatserna. Dukarna ligger i under hela säsongen och flyter upp mot skroven när båtarna förtöjs.
Metoden lämpar sig för en grund hamn som denna där inga kölbåtar kan gå in.
– Påväxten förhindras genom att det blir mörkt kring båten, säger hamnföreningens ordförande Gunnar Enberg.
Dukarna kostar cirka 10 000 kronor stycket och ska hålla i ungefär tio år. I Norra Häljaröd satsade man på 20 stycken på en gång så att det räckte till hela hamnen och gav lite rabatt på samma gång.
– Hälften av pengarna fick vi i bidrag från Havsmyndigheten. Resten finansierades med loppispengar och via de avgifter som båtägarna betalar till hamnen. För oss var det ett smart sätt att lösa det och det var lätt att få bidrag. Vi fick besked i princip på en gång. Jag tror att det finns goda möjligheter för fler hamnar att få pengar från Havsmyndigheten - men ansökan måste in före förste oktober om man vill ha pengar under nästa år, säger Gunnar Enberg.
Han hoppas på en viktig vinst till med dukarna.
– Det driver in en hel del tång i den här hamnen. Nu när vi har löst problemen med giftiga bottenmålningsfärger räknar vi med att vi utan problem ska kunna få tillstånd att puffa ut tången i havet igen.
Gå till toppen