Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flygets framtid i fokus när landshövdingen besökte Ljungbyhed

Ett flygrelaterat företag är på väg att etablera sig vid flygplatsen i Ljungbyhed – och fler är på gång. Tillsammans med den nya drönarutbildningen tas nu flera steg mot visionen om ett flygutbildningskluster i Ljungbyhed, som landshövding Anneli Hulthén informerade sig om på onsdagen.

Landshövding Anneli Hulthén guidades av företrädare för samarbetet Ljungbyhed Air. Från vänster: Lars Wennergren, Peab, kommundirektör Tomas Rikse och Anders Lindberg, Klippans kommun, och (längst till höger) prefekt Michael Johansson, Trafikflyghögskolan.Bild: Annsofie Wieland
Fem år har gått sedan Peab, Klippans kommun och Lunds universitet bildade den ideella föreningen Ljungbyhed Air för att jobba för ett framtida flygrelaterat företagskluster kring flygplatsen på gamla F5-området, idag Ljungbyhed park.
Trots engagemang från både Region Skåne och forskare har arbetet tidvis gått trögt. En vändning var besked om fortsatt pilotutbildning i Trafikflyghögskolans regi 2013 och i år lades en unik utbildning till drönaroperatörer i Folkuniversitetets regi till utbildningskonceptet.
– Det är först nu som de här tankarna börjar bära frukt, säger Lars Wennergren från Peab, som är förvaltningschef för Ljungbyhed Park där företaget varit engagerade sedan 2009.
Ljungbyhed med sina dubbla flygbanor, egen flygledning och stora lokalytor är också en möjlighet för framtida utbildningar inom Försvarsmakten, som fattar viktiga beslut i frågan 2018. Där har inte minst lokala och regionala politiker flitigt uppvaktat Stockholm.
– Just nu anstränger sig alla till max, säger Klippans kommunalråd Kerstin Persson (S).
En större obemannad helikopter fick gästerna att stanna upp. Landshövding Anneli Hulthén i samspråk med kommunalrådet Kerstin Persson (S) från Klippan.Bild: Annsofie Wieland
I förra veckan besöktes Ljungbyhed park av två regionråd och på onsdagen välkomnades landshövding Anneli Hulthén. Efter information togs hon emot på Flygteknikcentrum, med flygmekanikerutbildningar på gymnasie- och yrkeshögskolenivå.
I hangaren fanns också flera flygplan och drönare i olika storlekar att titta på, bland annat en förarlös helikopter tillverkad av CybAero, ett Linköpingsföretag som nyligen etablerat sig i Ljungbyhed där de bland annat ska göra testflygningar.
Ett annat företag som erbjudits två hangarer på området är Black Wing, en tillverkare av små tvåsitsiga plan som vuxit ur sina lokaler i Eslöv.
Anneli Hulthén kom nästan direkt från Stockholm och Stefan Lövéns regeringsförklaring.
– Den handlade mycket om totalförsvaret, polisen, tullen... I det sammanhanget kan jag se att utbildning inom flyg och drönare spelar en roll, säger hon.
Ljungbyhed Air framhåller Ljungbyhed som en "naturtillgång" för Skåne, med färdiga miljötillstånd för betydligt mer flygverksamhet än i dag.
Håller du med?
– Flyget hamnar ju i konflikt med boende och miljö, det går inte att komma ifrån. Så finns nu allt på plats här vore det dumt att inte utnyttja det.
Gå till toppen