Vädret

Nedrivna träd och plan kunde inte landa – följ direktrapporteringen om ovädret här

Kraftiga vindar på upp emot 25 meter per sekund drog in över Skånes kuster under onsdagskvällen och SMHI har gått ut med en klass 1-varning. Det innebär att vinden kan medföra vissa risker och störningar för allmänheten. Flera tåg har ställts in och Öresundsbron var helt stängd fram till 01.

Regn och starka vindar.Bild: Hussein El-alawi
Hösten är här – med tillhörande stormar. Under onsdagen letade sig ett lågtryck in västerifrån över Skåne och det finns risk att vindarna når stormstyrka.
– Det är en en klass 1-varning utfärdad. Det är risk för storm ikväll, främst i kustnära områden där det kan bli vindar upp emot 25 meter per sekund. Inåt land kan det bli vindstyrkor på 20 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.
För att SMHI ska utfärda en klass 1-varning krävs mycket hårda vindbyar från 21 meter per sekund upp till 25 meter per sekund. Blir vindarna starkare än så utfärdas en högre varning.
Enligt SMHI kan en klass 1-storm innebära att grenar och mindre träd knäcks men även innebära problem för höga fordon. Även det danska meteorologiska institutet DMI har utfärdat en stormvarning.
Läs mer:Stormbyar längs skånska kusten på onsdag – klass 1-varning från SMHI
Vindarna blir som allra starkast längs Skånes väst- och sydkust. Även Österlen kan drabbas av stormvindar under kvällen och natten. Men skåningarna får anledning att plocka fram paraplyet betydligt tidigare än så.
– Regnet drar in redan under eftermiddagen. Vindarna börjar tillta under seneftermiddagen och sedan är det risk för storm närmast kusten. Det blir som blåsigast ikväll och i natt innan vindstyrkorna minskar. Imorgon har vinden avtagit, säger Lisa Frost.
Vad kan vi vänta oss för väder när stormen dragit förbi?
– Vi är inne i en lite ostadig period med skurar som passerar men solen kan spricka fram då och då. När det gäller vindar så blir det betydligt lugnare – men det är en period där sol varvas med skurar.

Så drabbas tågtrafiken:

Rååbanan: Helsingborg-Teckomatorp stängs från idag onsdag klockan 17:00 till torsdag eftermiddag.
Ystadbanan: Hyllie/Svågertorp-Simrishamn stängs från idag onsdag klockan 17:00 till torsdag eftermiddag.
Blekinge Kustbana: Kristianstad-Karlskrona stängs från ikväll klockan 23:00 till torsdag eftermiddag.
Skånetrafiken sätter in ersättningsbussar på de berörda sträckorna.
Flera sträckor kan stängas med kort varsel beroende på väderutvecklingen.

Vägarna:

Under onsdagskvällen inträffade flera olyckor på de skånska vägarna, det var bland annat olyckor på motorvägarna vid Ängelholm, Malmö och Helsingborg. Det är dock oklart om de hade med ovädret att göra.
På flera håll blåste träd ner över vägbanorna, bland annat på väg 104 vid Dösjebro och väg 110 söder om Ekeby.

Så påverkas trafiken på Öresundsbron:

Vid 23-tiden stängdes Öresundsbron i båda riktningarna på grund av de starka vindarna. Tidigare varnades bilister med vindkänsliga fordon från att köra över bron. Den kunde dock öppna igen strax efter 01.
Vid stark vind brukar vindkänsliga fordon varnas för att köra över Öresundsbron. Vad som krävs för att bron ska stängas beror på flera faktorer, bland annat på vindriktningen. Generellt sett så riskerar motorvägen att stängas vid vindar som når 25 meter per sekund. För järnvägen gäller vindar på 34 meter per sekund.

Så påverkas båtarna:

Rederiet Stena Line har ställt in alla sina avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen fram till torsdagsmorgonen. Även färjor från Trelleborg till tyska Rostock och Sassnitz påverkas.
– Vi försöker boka om i första hand och där det inte går får man titta på andra lösningar, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.
Även rederiet TT-Line har tvingats ställa in turer mellan Trelleborg och Rostock. Polferries ställer in avgångar mellan Ystad och polska Swinoujscie, samt senarelägger turer de kommande dagarna mellan Nynäshamn och Gdansk.
Scandlines har ställt in alla avgångar Gedser-Rostock fram till klockan nio på torsdagen.

Flyg

Ett SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats fick avbryta landningen vid 19-tiden.
– Det var kraftig sidvind och mycket regn, säger Adam Ekman på Swedavias pressjour.
Planet fick i stället dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lugnare. Flera plan som kom efteråt kunde dock landa på Sturup som normalt.
– Det var en tillfällighet som gjorde att det blev som det blev, säger Adam Ekman.

Storm?

I Skåne har inte SMHI utfärdat någon varning för storm. Vindarna må ha nytt hastigheter på 25 meter per sekund, vilket är definitionen av storm. Det har dock uppmätts i vindbyarna. För att det ska klassas som storm ska det vara risk för 25 meter per sekund i medelvind. Ingen storm i Skåne alltså, men ändock ett oväder.

Tyskland

I Tyskland blåste det dock mycket kraftigare än i Sverige. I Tyskland har tre personer dött när stormen, som där kallas Sebastian, dragit fram. En fotgängare träffades av en byggnadsställning, en annan av ett träd. En man i Hamburg som satt i rullstol hittades död efter att ha svepts ned i en flod. I norra Tyskland har vindar på 36 meter per sekund uppmätts, skriver AFP.
När stormen Sebastian nådde Sverige hade den dock mojnat och var alltså inte längre en storm.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen