Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Kujtime Kurbogaj: "Det var ödet för mig"

Till vardags spelar hon i blågult – i helgen drar hon på sig den röda tröjan. Eskilsminnespelare Kujtime Kurbogaj är återigen uttagen till det albanska landslaget, denna gången väntar VM-kval.

Kujtime Kurbogaj som valt spel i det albanska landslaget spelar i helgen VM-kval mot Schweiz och Vitryssland.
För två år sedan kontaktade det albanska landslaget helsingborgaren Kujtime Kurbogaj. Då tvekade mittfältaren - skulle hon stänga dörrarna för framtida spel i ett svenskt landslag? Hon åkte dit och testade i en träningslandskamp mot Luxemburg, och det har hon inte ångrat.
– Känslan var jättebra - och i dag ångrar jag absolut ingenting. Det känns som det var ödet för mig att spela där.
Kujtime fortsatte att bli uttagen och redan i hennes första EM-kval gjorde hon sitt första officiella mål. Men att spela i Albanien är en annan femma än i klubblag hemma i Sverige.
– Mentaliteten skiljer sig, både hos tränare och spelare. Det är striktare, i början fick jag vänja mig vid tuffheten från tränaren. Ibland har spelarna mer temperament och om de har något att säga – så säger de det rätt ut. Det är inget med att inte våga, som det kan vara här hemma.
En del språkförbistringar blev det också – trots att hennes albanska är lika flytande som hennes svenska talar hon samma kosovo-albanska dialekt som hennes föräldrar.
– Den albanska dialekten var jag inte van vid och det var nästan som kinesiska för mig i början, säger Kujtime och skrattar men förklarar att hon nu kommit in i den.
Själv är hon född i Sverige och men har skaffat sig både albanskt pass och medborgarskap. Och hon är långt ifrån den enda i landslaget som inte bor i landet.
– I laget finns det spelare från Schweiz, Tyskland, USA och Italien. Men det är inga problem, det handlar mest om att få ihop det bästa landslaget, då får man plocka från alla länder, det är så det funkar.
Med jämna mellanrum har laget samlingar även om Kujtime själv missade den senaste på grund av skada. Därför blev hon extra lättad när hon insåg att hon ändå blev uttagen till VM-kvalet. Det albanska landslaget som är rankat 73:a enligt Fifa är ungt, men formen är uppåtstigande, menar Kujtime.
– Albanien har bara varit i gång 5-6 år men vi har kommit långt på så pass kort tid. I förkvalet vann vi vår grupp och bara det är ett stort steg och vi kan nu mäta oss med andra länder på Balkan.
I VM-kvalet väntar först Schweiz den 15/9 och sedan Vitryssland den 19/9.
– Vi har ju oddsen emot oss, så vi kan bara försöka motbevisa alla. Detta kval kommer att bli tufft, det är inga lätta lag, men vi har möjligheter, kanske inte att vinna men att komma högre upp än sist.
Kujtime är en av de yngsta spelarna i laget som har samling fem dagar tidigare för att försöka spela ihop sig inför matcherna. Hittills har hon fått starta i ungefär hälften av landskamperna hon tagits ut till.
– Men det är så klart väldigt hård konkurrens och det är en kul att vara en del av det. Vi har inget speciellt karakteristiskt spel men alla spelar med hjärtat och krigar verkligen, säger Kujtime som hoppas att hon en dag får chansen att möta Sverige.
– Det hade varit jättekul, jag har ju en väldigt nära kompis till mig, Zecira (Musovic), som spelar i landslaget.
Men oavsett ångrar hon inte att hon tog chansen att spela i ett landslag.
– Erfarenheten och upplevelsen jag har fått i matcher mot jättebra motstånd som Frankrike - har gjort att jag har utvecklats som spelare. Det är en helt fantastiskt känsla att ta på sig landslagtröjan och gå ut där – det är riktigt fint.
Fakta

Kujtime Kurbogaj

Ålder: 20 år.

Bor: Fredriksdal.

Position: Mittfältare.

Klubb: Eskilsminne (kontrakt året ut).

Aktuell med: Spelar VM-kval med i Albanien med start på fredag.

Gå till toppen