Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Kenny Lindquist: Prinsar klarar sig nog ändå

Sverige har fått en ny liten prins och hans namn är Gabriel Carl Walther. Jag ber att få sälla mig till gratulanternas skara.
Prins Gabriel Carl Walther.Bild: Prins Catl Philip
Låt oss nu göra en tillbakablick till förra seklet.
Kung Gustaf VI Adolfs söner Sigvard och Carl Johan fråntogs sina prinstitlar när de valde att gifta sig med kvinnor ur folket. Bakom det drastiska beslutet stod deras farfar Gustaf V.
Men det gick bra ändå.
Sigvard Bernadotte gjorde en framgångsrik karriär som designer. Brodern Carl Johan blev internationell affärsman. På ålderns höst slog sig den sistnämnde ner i Villa Kungsberga, belägen på höjden ovanför Båstad.
Hans sista intervju gjordes av HD och NST då han skulle fylla 95 år hösten 2011. Fotografen Britt-Mari Olsson och jag åkte dit inför den stundande högtidsdagen och togs emot av en oerhört sympatisk man.
Min inledande fråga var hur han ville bli titulerad – prins eller greve? På sitt jovialiska sätt svarade han:
– Du får gärna säga du.
Att bli fråntagen sin prinstitel måste ha känts bittert. Men kärleken till journalisten Kerstin Wijkmark var dock större för den unge prinsen.
De hade träffats på den tidens innekrog Cecil på Biblioteksgatan i Stockholm. Det var på prinsens 23-årsdag och lyckan var total.
Men i samband med giftermålet 1946 fråntogs han sin prinstitel och sitt apanage. Det enda han fick med sig var en näve cigaretter. ”De kan du behöva … för några pengar från hovet blir det inte”, lär ”V-Gurra” ha sagt.
Under den långa intervjun frågade jag honom hur det kändes efter att ha blivit utslängd från kungahuset:
– Det är egentligen inget jag gått och grämt mig över. Jag har haft tur och levt ett lyckligt liv, först med Kerstin och sen med min nuvarande hustru Gunilla, förklarade Bernadotte.
Året efter vår intervju avled han. Begravningen var en vacker ceremoni i Båstad kyrka.
Tiderna har förändrats, tack och lov. Alla våra tre kungabarn har fått gifta sig med ”enskild mans dotter eller son”. I skrivande stund har kungen och drottningen begåvats med sex barnbarn och ett sjunde är på gång. Inget märkligt med det.
Men … låt oss nu leka med tanken att dessa sju barnbarn får fjorton nya prinsar och prinsessor. Då blir apanagen skyhöga.
Varför inte göra som i Danmark där endast statschefen och tronföljaren får skattebetalt apanage?
Jag tror nog att de kungliga barnen klarar sig bra ändå. För det gjorde ju Sigvard och Carl Johan.
Lycka till i livet, lille prins Gabriel!
Gå till toppen