Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaprofessor ska leda nytt cancercenter

György Marko-Varga, professor i biomedicinsk teknik vid Lunds universitet, ska vara med och leda den största globala satsningen någonsin för att lösa cancerns gåta.

Totalt i hela Cancer Moonshot-projektet kommer 75|000 patienter att ingå. Syftet är att bygga upp en öppen databas med uppgifter om tumörvävnader, blod, medicinering och uppföljning.
Ett forskarlag från Lund ska under ledning av György Marko-Varga få en framträdande roll i det globala cancerprojektet Cancer Moonshot Project. Det är ett initiativ som USA:s tidigare vicepresident Joe Biden etablerat sedan han förlorat sin son i cancersjukdom för två år sedan.
– Precis som Kennedy en gång ville sätta en man på månen så ville Obama-administrationen här göra en ny ”milestone achievement” med den djärva målsättningen att lösa cancerns gåta, säger György Marko-Varga.
Trots en ny administration i USA finns pengarna kvar för projektet och antalet involverade länder har växt.
– Amerikanerna insåg ganska snabbt att det behövs internationellt partnerskap för att samla in en tillräckligt stor datamängd. Vi kom i kontakt med projektet då forskare i Australien visste att vi hade en stor biobank här i Lund, säger György Marko-Varga.
Projektet, som döpts till Cancer Moonshoot, kommer att omfatta 75 000 patienter och omsätta mer än 14 miljarder svenska kronor under en sjuårsperiod.
György Marko-Varga ska från Lund driva det europeiska Moonshot-centret som ska samverka med forskarlag från ett tiotal länder, bland annat från USA och Australien. Syftet är att bygga upp en öppen databas med uppgifter om tumörvävnader, blod, medicinering och uppföljning.
– Det här sätter verkligen Lund på världskartan. Vi är drygt 20 forskare som kommer jobba med att bland annat få fram högkvalitativa data, säger György Marko-Varga.
Om projektet kommer innebära svaret på cancerns gåta låter han vara osagt.
– Om vi säger såhär, jag är oerhört ödmjuk inför uppgiften. Det var de forntida egyptierna som hittade cancer först och trots alla tusentals år som passerat har forskningen fortfarande inte kunnat hitta de återstående nyckelreglerande proteinerna som anses centralt för att lösa cancersjukdomens gåta. Men bit för bit kommer vi framåt. Vårt absoluta mål är att forskningen ska komma patienterna till del med bättre diagnosmetoder och effektivare behandling, säger György Marko-Varga.
Gå till toppen