Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malte Mårtensson – ”Svarta blixten” skrev historia

Var med och rösta fram Alla tiders HIF-spelare.

Malte Mårtensson gör 1-0 mot Degerfors 1941.
Läs också Rösta här: Vem är Alla tiders HIF-spelare?
Säg Malte Mårtensson och någon nickar igenkännande. Lägg till orden "Svarta blixten" och du har en epok i HIF:s historia.
Med sina 612 matcher i A-laget har Malte "Svarta blixten" Mårtensson bara Kalle Svensson som överman i spelade matcher för Helsingborgs IF och hade Olympia som självklar medelpunkt i hela sitt vuxna liv.
Men historien börjar långt tidigare, fast inte särskilt långt från Olympia. Malte Mårtensson, sprintern med det korpsvarta håret, började spela fotboll i Hais.
1934 gick den då 18-årige Mårtensson över till HIF, men debuten skulle dröja ett år. Första matchen i representationslaget var 24 mars 1935 mot MFF i kampen om jubileumspokalen.
Över 2 500 matcher i HIF kan denna kvintett redovisa: Petter Malm, Knut Kroon, Malte Mårtensson, Nils Axelsson och Nils Rosén. Arkivfoto 1950.
Men när han väl fick förtroendet var han i A-laget för att stanna. HIF:s snabbe ytter fick ögonen på sig även från landslagets uttagningskommitté.
Det sägs att "Svarta Blixten" var som bäst under just de svarta krigsåren. Trots att han tillhörde HIF:s A-lag i smått fantastiska 18 år är de flesta episoderna kring Malte Mårtensson samlade åren kring det andra världskriget.
Söndagen den 14 september 1941 var det semifinal i den nyinstiftade Svenska cupen. HIF tog emot Degerfors på ett regnigt Olympia. Regnväder var inget som passade Malte Mårtensson, ansåg uttagningskommittén till det svenska landslaget och han hölls således vid den här tiden utanför den blågula truppen.
HIF vann matchen på den sjöblöta planen med 6—2. Alla HIF:s mål signerade Malte Mårtensson.
Kriget innebar beredskapstid och även idrottsmän placerades "någonstans i Sverige". För att HIF:s spelare skulle kunna ta sig till matcherna betalade klubben ut reseersättning. Malte Mårtensson begärde ut ersättning av klubbens ansvarige Harald "Skatan" Håkansson på hela 68 kronor och femtio öre. För tio kronor kunde man på den tiden resa en rejäl bit och därför var kravet iögonfallande.–
– Var i hela världen är du förlagd som har en så dyr resa, var den självklara frågan från "Skatan".
– En svensk tiger, replikerade Mårtensson, med hänvisning till tystnadsplikten.
När det väl uppdagades att Malte varit förlagd på Ven, liftat med en fiskebåt till Råå och cyklat till Olympia för match utan att lägga ut en krona var det nog rätt självklart att pengarna skulle återbetalas. Men då ryckte HIF:s legendariske ordförande John "Bill" Pettersson in:
— Har "den svarte" lurat "Skatan" är han värd pengarna, menade "Bill" och Mårtensson fick behålla sin ersättning.
Efter 612 matcher i A-laget och 242 mål lade "Svarta blixten", 1953 skorna på hyllan. Men han var långt ifrån färdig med sina tjänster hos Helsingborgs IF.
Han fortsatte inom föreningen som ledare, tränare och styrelseledamot fram till 1966. Det kunde ha blivit längre än så.
31 mars 1966 var Mårtensson och HIF-kollegan Arne Axelsson på väg till en reservlagsmatch mot MFF när olyckan var framme på vägen mellan Lund och Malmö. Malte Mårtensson förlorade helt synen.
Trots synskadan satt han kvar i HIF:s styrelse till och med 1970 och han fortsatte att gå på Olympia och fick matcherna refererade av en kamrat på läktaren.
Malte Måtensson, sprintern med det korpsvarta håret, lämnade för alltid Olympia och jordelivet påskdagen 1973.
Läs också Rösta här: Vem är Alla tiders HIF-spelare?
Malte Mårtensson visar upp Mjölkkossan 1959.Bild: Jan Dahlander
Gå till toppen