Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
HIF

Nisse Axelsson – den tyste eleganten som vägrade Hitler

Var med och rösta fram Alla tiders HIF-spelare.

Nils Axelsson i HIF 1942.Bild: Stenbergs
Läs också Rösta här: Vem är Alla tiders HIF-spelare?
Nisse Axelssons pappa Axel Andersson tyckte inte om att sonen spelade fotboll efter skolan. Det slet på trätofflorna, förhållandena var knappa mitt under det andra världskriget och det fanns ytterligare fem barn att försörja. Men Nisse fortsatte att spela boll med sina tofflor och det dröjde inte länge förrän pappa Axel hade kapitulerat.
Nisse Axelsson spelade under åren 1927—44 hela 584 matcher för HIF, 303 av dem hade allsvensk status.
Han var med om att spela hem fem guldmedaljer, en prestation han delar med backkollegan Arne Tysken Johansson och yttervirtuosen Knutte Kroon.
Enligt legenden skadade aldrig en spelare under hela sin karriär och blev heller aldrig varnad.
Det kunde blivit spel i Berlin-OS 1936, men det avstod Nisse Axelsson självmant ifrån. Nyheten basunerades ut i högtalarna i Folkparken (nuvarande Sundspärlan) och väckte stor uppmärksamhet.
"Det var ideologiska skäl som låg bakom mitt ställningstagande", berättade Axelsson i en HD-intervju den 18 januari 1976.
HIFs Guldlag från 1941: Gösta Sjölin, Knut Kroon, Axel Stadler, Gunnar Anderberg, John Anderberg, Nils Axelsson, Arne Johansson, Malte Mårtensson, Karl Larsson, Folke Friis och Bertil Thompson.Bild: Niklasson
Axelsson och tre andra svenska fotbollsspelare bojkottade det spel som utvecklades till Adolf Hitlers största propagadainstrument, bara några år innan världen åter stod i brand.
Han stod uppställd som högerback, men han var den mest berömde exponenten för HIF-hövdingen Bill Petterssons Helsingborgssystem som revolutionerade den tidens fotboll och låg bakom HIF:s exempellösa framgångar.
Det innebar i praktiken att Nisse fungerade som centerback/mittback, medan Nisse Rosén frigjordes för att ägna uppspelen och offensiven stor omsorg. Så om Sporten placerar Nisse som vänsterback i den här serien saknar egentligen betydelse - hans uppgift hade inte skilt sig nämnvärt.
"Han är vår elegantaste högerback genom tiderna. Han rörde sig som en balettdansör och var inte bara teknisk, snabb, bollsint och juste utan också offensiv. En prydlig gosse på och utanför plan som är värd alla ovationer", skrev förre lagkamraten och sedermera journalisten Harry Lundahl i Dagens Nyheter.
Gå till toppen