Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Big Air kommer till Köpenhamn – världens högsta ramp byggs

När världscupen i den alpina extremsporten Big Air drar igång i vinter kan hundratals miljoner tittare följa tävlingarna. Första tävlingen blir i Köpenhamn där världens största inomhusramp ska byggas. ”Tajmingen kunde inte bli bättre. X-games har aldrig varit större”, säger arrangören Michael Fugmann.

Jesper Tjäder kommer till Big Air i Köpenhamn.
Det är den första helgen i november som Copenhagen Winter Games ska hållas. Det blir tävlingar under fredagen och lördagen i Big Air för både skidor och bräda.
I B&W-hallarna på Refshaleøen ska världens högsta inomhusramp byggas och täckas med1500 kubikmeter snö. Rampen blir femtio meter hög.
– Jag har drömt om att arrangera ett event i denna storlek i Köpenhamn ända sedan jag själv var aktiv som freestyleåkare. Därför är det är jättestort för mig att vi har lyckats att arrangera detta, och tajmingen kunde inte bli bättre. X-games har aldrig varit större, och det var ett vällyckat arrangemang när det hölls i Oslo förra året. Sen ligger vinter-OS i februari 2018, så det gör mig otroligt glad att vi får lov att vara en del av denna upplevelse, säger Michael Fugmann till sajten freeride.se.
På fredagen är det hopp med skidor och då finns bland annat Jesper Tjäder med som i februari också tävlar i OS i Sydkorea.
Sveriges Emma Dahlström under finalen i Ski Big Air under X-Games den 27 februari 2016 i Oslo.Bild: CARL SANDIN
Tävlingen blir viktig eftersom det blir ett OS-kval för många av åkarna. Bland annat kommer den svenske världsstjärnan Jesper Tjäder finnas i startfältet.
Tävlingen i Köpenhamn är en av fyra världscuptävlingar som avgörs i år. Övriga städer som arrangerar är Milano (18 november), Mönchengladbach (1 december) och Stoneham-Quebec i Kanada (24 mars).
Tävlingen förväntas kunna följas av hundratals miljoner tittare. Det gör evenemanget till ett av de största i Danmarks historia.
– Jag tycker att det är helt fantastiskt att vår stad får vara värd för ett så stort vintersportsevenemang, när vi varken har fjäll eller alper här i Köpenhamn. säger Köpenhamns kultur- och fritidsborgmästare, Carl Christian Ebbesen till freeride.se.
En heldagsbiljett kommer kosta 495 danska kronor.
Sveriges Jesper Tjäder under kvalet i Ski Big Air under X-Games den 26 februari 2016 i Oslo.Bild: CARL SANDIN
Öystein Braaten under kvalet i Ski Big Air under X-Games i Oslo. Braaten kommer till tävlingarna i Köpenhamn också.Bild: CARL SANDIN
Gå till toppen