Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Kulturen har inte råd att vara så autonom"

Kristian Anderson.Bild: Moa Dahlin
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
I sitt debattinlägg uttrycker Björn sin oro över kulturens roll, obundenhet och kraft. Han uttrycker även oro över de demokratiska beslutsvägarna. Björn gör även en metaforisk jämförelse på ett onyanserat sätt.
Konst och kultur söker uppmärksamhet och har alltid gjort det. Att nå fler och att nå nya grupper av människor är en strävan. Att variera, tänka nytt och prova sig fram är också konstnärliga utvecklingsmetoder för att nå betraktare.
Jag kan inte se något fel i att Konserthuset breddar sitt utbud med populärmusik eller i att det sätts upp musikaler på Stadsteatern. Det är inte heller något fel i att skapa eller välja utställningar som man kan misstänka tilltalar många.
Dunkers kulturhus och dess utställningsverksamhet har under sina 15 år genomlevt många prövningar och tvära kast. Jag är av den bestämda uppfattningen att man har fått arbetsro och hittat en bra nivå och en plats i samtiden. Dunkers kulturhus nya chef för utställningar och scenkonst, Emma Having, har ett brett nätverk och hennes många spännande planer för den framtida utställningsverksamheten entusiasmerar mig.
Helsingborgs framgång bygger på att alla förvaltningar och verksamheter kan föra en öppen dialog och samarbeta. Det duger inte att bara se till sin egen verksamhet. För att vi ska nå framgång är det stadsgemensamma samarbetet en förutsättning.
Om kulturen i Helsingborg inte kan ha en öppen dialog med andra förvaltningar som gör att, när frågan kommer och utrymmet finns, vi kan ta in, bearbeta, problematisera och utveckla en världsomtalad utställning under en begränsad tid i vårt kulturhus, så är det något fel i det stadsgemensamma arbetet.
Kulturen i Helsingborg har inte råd med att vara så autonom att man inte kan vara samtidigt lyhörd, bistå och vara en del av stadens utveckling.
Som ordförande i kulturnämnden kan jag beklaga att jag inte informerade min vice ordförande tidigare om att det pågick en diskussion mellan verksamheterna. I min politiska gärning så är mitt motto "med en armlängds avstånd", som i detta fall betyder att professionen sköter utställningsverksamheten på Dunkers kulturhus.
Kristian Anderson (M)
Ordförande Helsingborgs kulturnämnd
Gå till toppen