Klippan

Slutspurt inför kyrkovalet – bättre uppslutning än väntat

I både Bjuv, Örkelljunga och Klippan tycker man sig se ett ökat intresse för att lägga sin röst i förväg i kyrkovalet. Enklare regler och möjlighet att förhandsrösta ända fram till valdagen kan vara orsaken.

Kristina Fransson, assistent, och Luka Vestergaard, präst var valförrättare på Klippans pastorsexpedition under fredagen.Bild: Birgitta Johansson
Det duggregnar utanför pastorsexpeditionen i St Petri kyrka i Klippan när Hjördis Nilsson är på väg in för att rösta.
– När vi nu får rösta är det viktigt att utnyttja möjligheten, säger hon.
Det är hon inte ensam om att tycka. Enligt Jan-Erik Lång, ordförande i valnämnden i Klippans pastorat med tre valdistrikt hade 256 personer förtidsröstat från 4 september och fram till lunchtid på fredagen.
Fakta

Enklare att förtidsrösta

För första gången pågår förtidsröstningen fram till och med valdagen.

Förtidsrösta kan man göra även om man befinner sig på annan ort. Valförättaren söker upp hemförsamlingens valsedel på datorn. Sedan tar man en blank valsedel, skriver rätt rubrik och de namn som man eventuellt vill kryssa för, upp till tre stycken.

I år finns det till och med förtidsröstning på Väla köpcentrum hela helgen.

Förtidsröstning kräver att man har sitt röstkort. Har man inte det med sig ska det räcka att uppvisa en giltig legitimation, så kan man få ett dublettkort.

I Klippans pastorat har man satsat på generöst öppethållande, säger pastoratssamordnare Eva Magnusson.
– Vi har också öppettider som är anpassade till vår verksamhet och förtidsröstningen började samtidigt med höststarten för många verksamheter.
Elsebeth Pålsson är kyrkligt aktiv och står på listan till Klippans kyrkofullmäktige. Hon passade på att förtidsrösta under fredagsförmiddagen.Bild: Birgitta Johansson
Till valet till Klippans kyrkofullmäktige finns bara en lista (Aktiv kyrka). Men kyrkoherde Ulf Berwill påminner om att det också är val till stiftsfullmäktige och kyrkomötet och att där finns flera listor att välja mellan.
– Det förefaller som att alla deltagit i de andra valen också och inte bara röstat lokalt.
I Bjuv kan vikarierande kyrkoherde Lennart Hamark på fredagen rapportera att man summerat ett 70-tal röster.
– När jag har hört med kollegor och valnämnden så är man överraskad över att man upplever att det är större intresse än vanligt, säger han.
Lokalt finns det fyra nomineringsgrupper att välja bland, den nya Kyrlig samverkan, POSK och så listor från S och SD.
"Det är viktigt att utnyttja möjligheten" säger Hjördis Nilsson, som förtidsröstade på fredagen.Bild: Birgitta Johansson
I Åstorp räknar man inga förtidsröster förrän valdagen är över men Ulf Cronbring, ordförande i valnämnden, har lite koll på deltagandet.
– Det kunde väl varit bättre men jag kan inte avslöja rent ut hur det ser ut, säger han.
I Björnekulla-Västra Broby församling finns tre nomineringsgrupper att välja mellan; Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Kyrkans väl i Björnekulla-Västra Broby församling. I Kvidinge församling kan man välja mellan S, C och Kyrkans Väl i Kvidinge församling
Bo Sjödahl, ordförande i valnämnden i Örkelljunga, har inte heller någon överblick över förtidsrösterna på fredagen. Men anar en ljusning.
– Det har varit ett stort intresse och vi har tyckt att det accelererat nu i slutet av veckan.
Skylt utanför vallokal i st Petri församlingshem.Bild: Birgitta Johansson
I pastoratet finns fyra nomineringsgrupper. Socialdemokraterna har en lista, och sedan finns det tre med personer som är lokalt förankrade i de olika tätorterna i kommunen – för Skånes Fagerhult heter den Framtidens kyrka, för Örkelljunga En levande kyrka och för Eket/Rya Kyrkfolket.
I Perstorp har man räknat ihop förtidsrösterna som kommit in fram till och med torsdag kväll. Dittills hade 110 personer tagit sig till valurnorna.
– Det får man väl ändå säga är en bra samling, säger Martin Nilsson från Perstorps församling.
Perstorps församling har tre nomineringsgrupper: Socialdemokraterna, Aktiva i kyrkan i Perstorps församling, En fri och öppen kyrka i Perstorps församling.
Martin Nilsson själv jobbar på valdagen och har därför redan förtidsröstat.
– Jag vill inte stå där och ha glömt göra det när vallokalen stänger.
Fotnot: Hitta din närmaste vallokal på Svenska kyrkans hemsida.
Gå till toppen