Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Här tar drömmen om Amerika aldrig slut

Drömmen om ett bättre liv har alltid funnits. De som tog det stora klivet att resa till Amerika för 100 år sedan fick börja sin resa i Göteborg...

Emigranternas hus i Göteborg är under ständig utveckling. Här är "The Green Parrot", som lockar många besökare att färdas tillbaka i tiden, hur det var för över 100 år sedan.Bild: EMIGRANTERNAS HUS
En ny utställning har blivit en stor succé vid Emigranternas hus i Göteborg. Inte minst många amerikaner kommer för att känna på atmosfären, hur det var när deras förfäder för omkring hundra år sedan tog det stora klivet från Sverige till Amerika.
– Vi har ett spännande läge och vi sprider gärna vår kunskap. Det handlar inte enbart om Göteborg utan det här är ett nationellt intresse, säger Lars Hansson, utvecklingschef och biträdande chef vid Emigranternas hus i Göteborg.
Den nya utställningen är döpt till "The Green Parrot" och är byggt som ett emigrantfartyg. De flesta som utvandrade, över en miljon människor, gjorde ju det från hamnen i Göteborg från mitten av 1800-talet till 1930-talet. Det handlade om drömmen om ett bättre liv i en annan del av världen.
– De som nu besöker oss kan gå in i fartyget i utställningshallen och där uppleva hur det kändes att vara migrant för mer än hundra år sedan. Inne i fartyget kan man även via en "puzzle-story" leta efter en emigrants tillhörigheter och så småningom hitta sig egen utvandrare och läsa den personens livsberättelse, säger Lars Hansson, som arbetade parallellt på Emigranternas hus och Emigrantinstitutet i Växjö 2012-2014 och arbetade även under en tid för Migrationscentret i Karlstad innan konkursen i våras.
Emigranternas hus har under de senaste åren fått allt fler tacksamma besökare.
– Det är roligt att se entusiasmen, inte minst från de amerikanska besökarna. Men det är också viktigt att alla som kommer blir nöjda och att de gärna återkommer.
Emigranternas hus har även uppdaterat sitt övriga utställningsutbud med nya bilder och texter.
– Vi kan förmedla erfarenheter hur svenskarna för över 100 år sedan integrerades i Amerika. Över 90 procent bosatte sig bland sina landsmän, precis som det är idag. Vi beskriver det europeiska perspektivet på utvandringen.
– Vi har också fått allt fler amerikanska besökare till vår släktforskarservice vilket är mycket trevligt. Vi har också väldigt många skolbesök. Det känns viktigt det vi håller på med, säger Lars Hansson.
För närvarande har Emigranternas hus öppet måndag till fredag klockan 10 till 16.
– Även om mycket av källmaterialet numera finns digitalt är det hos oss man kan få vägledning. Det är många släktforskare som kommer hit. Och vi har även ett bra samarbete med Landsarkivet i Göteborg.
Och det finns planer på utökade öppettider.
– Vår ambition är att utvidga och att även ha öppet vissa helger, säger Lars Hansson.
Så avslöjar han ett nytt spännande projekt på initiativ från Emigranternas hus:
– Vi ska ge ut en bok om emigrationen från Göteborg. Det kommer att bli ett större populärvetenskapligt verk som får stor betydelse. Boken blir en manifestation över den historiskt viktiga epoken. Målet är att den ska komma ut i samband med Göteborgs 400-årsjubileum, 2021, säger Lars Hansson.
Emigranternas hus, som har Roger Bodin som chef, har för närvarande fem anställda.
Fakta

Emigrantforskning

Emigranternas hus i Göteborg, som drivs av en stiftelse, ligger i Tullhuset vid hamnen, och har adressen Packhusplatsen 7.

http://emigranternashus.se

Det finns även möjligheter till emigrantforskning på plats i Växjö och Karlstad, men med olika förutsättningar.

Utvandrarnas hus i Växjö med Emigrantinstitutet drivs numera av Kulturparken Småland. Där tar man i forskarsalen endast emot förbokade besök.

Svenska Migrationscentret i Karlstad, som gick i konkurs i våras, har nyligen tagits över av föreningen Kinship Center, som köpt både arkiv och utrustning, och ska driva verksamheten vidare i höst.

Gå till toppen