Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu ska bullret vid Eket mätas

I flera år har boende vid E4 i Eket klagat över bullret som gör att de knappast kan sitta ute i sina trädgårdar. Efter flera turer måste Trafikverket nu göra en trafikmätning. Därför har också kommunens planerade åtgärder mot bullret lagts på is.

Leif Bager och flera grannar störs av den tunga trafiken på E4. ARKIVBILDBild: Sven Sandström
– Det är för sorgligt egentligen. Något måste göras nu, säger Leif Bager.
Han är en av de boende på Lokförarevägen och Konduktörsvägen i Eket utanför Örkelljunga som plågas av bullret från motorvägen. E4 går några tiotal meter från deras fastigheter.
– Man kan inte sitta ute i trädgården och prata med varandra i normal ton. Öppnar du ett fönster kommer bullret. Det går inte att sova med fönstret öppet på sommaren, säger Leif Bager.
2014 passerade drygt 13 000 fordon på E4 på ett genomsnittligt dygn. Varav en fjärdedel tung trafik.
Sedan dess har trafiken ökat. Ett par av de boende i området har byggt egna bullerplank, enligt Leif Bager.
2011 fick Söderåsens miljöförbund in klagomål om bullerstörningar från grannarna. Efter det har turerna varit många.
Den senaste bullerberäkningen gjordes i slutet av 2014 - en beräkning av ljudnivåerna utifrån data. Men en mätning av bullret var inte lämplig att genomföra, ansåg Trafikverket, och miljöförbundet gick på samma linje och bedömde 2016 att ljudnivån inte innebar någon olägenhet för människors hälsa.
Men beslutet överklagades. Och länsstyrelsen ifrågasatte Trafikverkets bedömning i ett beslut från början av 2017.
Länsstyrelsen ställer sig frågande till att beräkningarna visar sjunkande bullernivåer trots att trafiken ökat. Trafikverket har inte heller tagit hänsyn till ljudet när två lastbilar möts på vägen. Därför skickades frågan tillbaka till Söderåsens miljöförbund.
I augusti beslutade miljöförbundet att Trafikverket måste göra en bullermätning vid fastigheterna. Senast den 22 september ska den redovisas.
Inför 2016 avsatte Örkelljunga kommun 400 000 kronor till åtgärder som skulle stoppa bullerproblemen. Bullerplank och en förstärkt vall skulle sättas upp. Men än har inget hänt.
Alla förberedelser var gjorda när det senaste överklagandet fick gehör av länsstyrelsen, säger kommunalrådet Carina Zachau (M).
– Den som överklagade fick rätt. Då valde vi att dra i handbromsen. Det vi egentligen kämpat för är ju att Trafikverket ska göra en ordentlig bullermätning, eftersom E4 är deras väg, så nu avvaktar vi, säger hon.
Carina Zachau säger också att pengarna finns kvar om åtgärderna fortfarande skulle behövas.
Gå till toppen