Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gratis släktforskning – då blir det samarbete med Arkiv Digital

Så kom beskedet: regeringen satsar på kostnadsfri släktforskning.

Regeringen föreslår ett höjt anslag till Riksarkivet på tio miljoner kronor. Förslaget ingår som en del av budgetpropositionen som ska överlämnas till Riksdagen den 20 september.Bild: TOMAS ONEBORG/TT
Det har varit delade meningar – men från och med 2018 får släktforskarna fri tillgång till Riksarkivets digitala forskarsal.
Regeringen föreslår att Riksarkivets anslag höjs med tio miljoner kronor från och med 2018. Därmed kan abonnemangsavgifterna för Riksarkivets digitala forskarsal tas bort och 100 miljoner bilder med arkivinformation blir helt plötsligt tillgängliga för alla.
– Våra släkters historia är en del av vårt gemensamma kulturarv. Att släktforska har blivit en folkrörelse som konkretiserar och levandegör vårt kulturarv. Genom människors nyfikenhet inför sin egen bakgrund kan vi också lättare förstå och lära av vår historia, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister och Karin Åström Iko, riksarkivarie.Bild: FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT och JENNY ODELL/RIKSARKIVET
Tidigare har folkbibliotek, skolor, universitet och högskolor haft fri tillgång till Riksarkivets digitala arkivinformation.
– Det är mycket glädjande att Riksarkivet nu får möjlighet att göra samhällets digitala arkivinformation gratis för alla. Den blir då en del av den växande mängden öppna data från offentlig sektor. Min förhoppning är att innovatörer tar chansen och skapar bra produkter för medborgarna, säger riksarkivarien Karin Åström Iko.
Det blir Riksarkivets avdelning SVAR (Svensk arkivinformation) och dess avdelningschef Anders Nordström som får genomföra förändringen.
Men privatägda Arkiv Digital, som under de senaste tolv åren digitaliserat det svenska kyrkoboksmaterialet i färg, känner nu stor oro inför framtiden:
– Vi tror inte på förslaget att finansiera Riksarkivets släktforskningstjänst via skattsedeln. Staten är inte rätt aktör att skapa den bästa tjänsten för släktforskare. Våra nordiska grannländer har valt den vägen. Men de har svartvita bilder och mindre användarvänliga program, säger Jan Aronson, ordförande i Arkiv Digital.
Arkiv Digital har 26 000 kunder, omsätter 30 miljoner kronor och har 73 miljoner bilder av historiskt källmaterial i sina samlingar.
– Trots att vi är den största aktören i branschen på den svenska marknaden har vi aldrig blivit involverade i de diskussioner som föregått förslaget. Vi har skrivit till kultur- och näringsdepartementen och statsministern utan respons. Det tycker vi är märkligt.
– Risken finns att vi tappar intäkter, vilket i så fall måste kompenseras med höjda priser om vi ska kunna utvecklas i samma raska takt som hittills. Tills vidare väljer vi att tro på framtiden och utvecklar vår tjänst på det sätt som vi tror släktforskarna helst önskar och hoppas på ett gott samarbete med Riksarkivet, säger Jan Aronson.
Frågan om gratis släktforskning har diskuterats intensivt under det senaste året och inte minst under de senaste dagarna i väntat på besked.
– Det är utmärkt att det blir fritt och det var ganska väntat med tanke på att det fanns ett reformutrymme på 40 miljarder kronor att dela ut, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförbund.
Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförbund och Jan Aronson, ordförande i Arkiv Digital.Bild: ROLAND CLASSON
Det är bland annat Släktforskarförbundet som drivit frågan om fri forskning via Riksarkivets digitala forskarsal. Nu tar förbundet nästa steg:
– Vi ska träffa Arkiv Digital på fredag på vårt kansli i Solna. Nu börjar diskussionen. Vi önskar ett samarbete och en samexistens. Det är viktigt att det här beslutet inte undergräver Arkiv Digitals verksamhet. Jag vet att de känner sig hotade.
Statliga Riksarkivet och privatägda Arkiv Digital har liknande produkter, men med något olika förutsättningar.
– Riksarkivet har förklarat att de ska lägga ut material, men inte förädla eller bearbeta. Arkiv Digital har ju konkurrensfördel i sin digitala färgfotografering och allt nytt material de satsar på, till exempel bouppteckningar.
Erland Ringborg hade ett möte med riksarkivarie Karin Åström Iko och Arkiv Digitals ordförande Jan Aronson under Släktforskardagarna i Halmstad i slutet på augusti.
– Förbundet ska fortsätta att samråda med båda parter, säger Erland Ringborg.
Gå till toppen