Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Socialdemokraterna tappar mandat i flera församlingar

I Bjuv, Perstorp och Åstorp har Socialdemokraterna fått färre andel röster i kyrkofullmäktige än sist. Samtidigt ser flera av Sverigedemokraternas stolar ut att bli tomma. Det visar det preliminära resultatet från årets kyrkoval.

Bjuv, Ekeby, Björnekulla-Västra Broby och Perstorp är alla församlingar där Socialdemokraterna har fått en minskat andel röster i årets kyrkoval.
Läs mer: Slutspurt inför kyrkovalet – bättre uppslutning än väntat
Av dessa är det i Bjuvs församling som partiet förlorat flest mandat, där man nu har nio platser istället för 13.
Här har både Socialdemokraterna och Kyrklig samverkan i Bjuvs församling (KSB) – som tidigare var de enda två nomineringsgrupperna i kyrkofullmäktige – förlorat mandat till förmån för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) samt till Sverigedemokraterna.
Läs mer: Fler att välja på i Bjuvs kyrkoval
Kenneth Bollinder, som är första namn på Socialdemokraternas lista i Bjuvs församling, är trots allt inte helt missnöjd med valresultatet.
– Vi är fortfarande den största nomineringsgruppen och kan sätta scenen.
Att det nu finns representanter från fler olika nomineringsgrupper ser han också som positivt i en församling där han säger att man tidigare varit väldigt överens.
– Jag tror att det blir fler och bättre diskussioner. Det är en utmaning som jag ser fram emot.
Han är heller inte särskilt orolig för att man inte alls ska kunna samarbeta.
– Nej, inte speciellt. Jag ser många beröringspunkter.
Läs mer: Få kandidater i kyrkovalet – fyller inte alla platser i fullmäktige
Inflytandet från Sverigedemokraterna ser dock ut att bli mindre i verkligheten än på pappret i Bjuv: eftersom det bara fanns tre namn på listan, kommer två av av de fem platserna att stå tomma. Samma sak gäller i Ekeby församling, där två av fyra platser inte ser ut att kunna fyllas.
– Vi trodde inte att det skulle gå så bra som det gjorde, säger Mikael Henrysson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Bjuv.
– Och vi är lite kort med folk. Alla är ju heller inte med i kyrkan.
Valdeltagandet till kyrkofullmäktige ser ut att vara högre i år jämfört med förra valet i Klippan, Bjuv, Åstorp, Perstorp och Örkelljunga. Av dessa församlingar och pastorat var deltagandet högst i Kvidinge församling, där 17, 89 procent deltog i år.
Här kan du ser hur det preliminära resultatet blev i respektive församling och pastorat.
Det slutgiltiga resultaten kommer om två till tre veckor.
Läs alla artiklar om: Kyrkovalet 2017
Gå till toppen