Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Gästskribenten

Ingrid Runsten: ”Titta över Sundet och bli avskräckt.”

I Vellinge finns det inte så många tiggare. Ändå är det genom ett tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan som den moderatstyrda kommunen nu får stor uppmärksamhet.
I Köpenhamn finns numera nästan inga utländska tiggare på gator och torg. Överborgmästare Frank Jensen (S) efterlyser i en intervju i HD-Sydsvenskan fler polisinsatser mot gängbrottsligheten. Men han är uppenbarligen inte bekymrad över att rättsväsendets resurser används till att sätta fast tiggare. Sedan lagen skärptes i somras har tolv tiggare dömts till fängelse.
Nu inspireras andra skånska kommunalråd av Köpenhamn och av Vellinge och jobbar för egna förbud. I Landskrona pågår, efter ett initiativ i fullmäktige från Sverigedemokraterna, en utredning om ett lokalt tiggeriförbud. I Åstorp driver M frågan med stöd från SD.
I Helsingborg har kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) svängt. För två år sedan sade han i en intervju i Helsingborgs Dagblad att ett förbud inte var lösningen. Men han är också vice ordförande i partistyrelsen och stöder det nyligen lanserade förslaget om ett nationellt förbud.
Peter Danielsson hade rätt 2015 – inte nu.
Frågan är inte enkel, den rymmer principiella ställningstaganden och mänsklig hänsyn. Men också respekt för den enskilda individen – för den som ber om bistånd och för den som väljer att ge. Det tar tid att nå resultat genom ökade krav på Rumänien och Bulgarien. EU-utvidgningen innebar bland mycket annat att vi numera ser fattigdomen och vet hur romer diskrimineras i medlemsländer.
Tiggarna har inte blivit fler det senaste året och det finns en bred enighet om att skärpa lagar för att förhindra utnyttjande och olagliga bosättningar. Ändå är det nu M väljer en förenklad och populistisk väg. På riksplanet och i kommunerna vill M visa handlingskraft och närmar sig i sakfrågan Sverigedemokraterna.
Att hämta stöd från högerpopulister har ett högt pris, även här finns exempel att hämta på andra sidan Sundet. Länge har Dansk Folkeparti påverkat främst invandringspolitiken och steg för steg har övriga partier anpassat sig. Men DF är ändå näst störst i folketinget.
Numera är det Venstre som tar täten i flyktingåtstramning. Integrationsminister Inger Støjberg vill stoppa mottagandet av kvotflyktingar med motiveringen att ”det är fullt i Danmark.”
Där är inte de svenska Moderaterna. Men partiet föreslog nyligen att Sverige på sikt främst ska ta emot kvotflyktingar.
Att utvidga systemet med kvotflyktingar är en sak, men att inskränka asylrätten och förhandla om Genevekonventionen är något helt annat.
Alliansens iver att visa sammanhållning och handlingskraft i spåren av skandalen i Transportstyrelsen resulterade i stället i splittring. Men det är inte i det taktiska spelet som den största faran för alliansen ligger. Det är istället i de ökande politiska olikheterna i sakfrågor. Partier med allt för skilda värderingar kan inte sitta i samma regering.
De som drömmer om att SD ska bli ett beskedligt stödparti till en M-ledd regering borde titta över Sundet och avskräckas. Det skulle bli värre – SD är inte DF.
Gå till toppen