Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgs symfoniorkester spelar på Jonas Nydesjös nya album "Borderlands"

Ola Salo, Jennie Abrahamsson, Frida Öhrn och Emanuel Lundgren från I'm from Barcelona medverkar också på plattan.

Han har jobbat med "Borderlands" i nästan fem år. Att engagera en symfoniorkester – som har sitt schema bokat flera år i förväg – med framgångsrika och upptagna artister tar sin tid.
Men efter mycket pusslande och inspelande är nu Jonas Nydesjös första platta med egen musik klar.
– Det här har verkligen gett mersmak. Det har varit fruktansvärt kul. Det började som ett litet frö som sedan växte till ax och limpa. Jag är väldigt stolt över slutresultatet, säger Jonas Nydesjö, en av Sveriges mest anlitade arrangörer, kompositörer och dirigenter.
"Borderlands" är precis som titeln antyder fokuserat på möten i gränslandet mellan klassisk musik och pop- och rockmusik.
Även om Jonas Nydesjö har gått kompositörsutbildning och känner den klassiska musikvärlden väl, har han under årens lopp gjort flera samarbeten med popartister och symfoniorkestrar. Men då har det handlat om att arrangera och framföra respektive artists egna låtar tillsammans med en symfoniorkester.
I somras kunde publiken på Hx i Helsingborg se honom framträda tillsammans med Ola Salo och Helsingborgs symfoniorkester.
Jonas Nydesjö dirigerar konserten med Ola Salo och Helsingborgs symfoniorkester under Hx 2017.Bild: Rickard Dighammar
– Mötet mellan orkestrar och sångare från pop- och rockvärlden är jäkligt spännande. Och de projekt jag haft med andra artister och orkestrar har gett så intressanta synergieffekter. Till sist kände jag att jag själv ville ställa mig längst fram.
– Jag ville skapa musik direkt för sådana möten. Och det blev "Borderlands", säger Jonas Nydesjö.
Att han valt att samarbeta med Helsingborgs symfoniorkester är ingen tillfällighet.
– Jag har jobbat med HSO i perioder och det är en orkester som är nyfiken på gränslandet. Som gärna blickar utåt och bjuder in andra, säger Jonas Nydesjö.
– Och när jag presenterade projektet fick jag ett härligt och inspirerande mottagande. HSO är tveklöst en av de största anledningarna till att projektet blivit så bra som det blivit.
Albumet "Borderlands" består av fyra vågade, experimentella och speciella verk. Jonas Nydesjö har skrivit musiken och anpassat den till de medverkande artisterna Ola Salo, Jennie Abrahamsson, Frida Öhrn och Emanuel Lundgren från gruppen I'm from Barcelona.
Jonas Nydesjö vill gärna fortsätta på den inslagna vägen.
– Jag är jättesugen på att jobba vidare med det här projektet. Sen får vi se vilken väg det tar. Det är ju som sagt inte alldeles enkelt att knyta upp en hel symfoniorkester. Men skiva nummer två kan kanske bli enbart med stråkar och olika sångare.
Gå till toppen