Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Identitetsböcker vidgar svenskheten

Inte halv – utan dubbel. Flera av höstens böcker lyfter identitetsfrågor för alla med hemvist i mer än en kultur. Komikern Soran Ismail och kollektivet bakom Third culture kids definierar både sig själva och en ny svenskhet.

"Jag tror att innanförskap alltid är lösningen. Det som är ens eget vill man inte förstöra. Ingen vill leva i ett samhälle som man inte kan attackera. Det är en omöjlighet. Målet måste vara ett samhälle som ingen vill attackera. De som är innanför måste sänka trösklarna så att det får plats så många som möjligt i vad det är att vara svensk", säger Soran Ismail som är aktuell med en ny bok.Bild: Pontus Lundahl/TT
Soran Ismail "valde aldrig rasismen". Men den valde honom. Redan i sandlådan, bara sex år gammal, fick han höra en liten killes pappa ropa till sonen: "nita den där svartskallen". Där någonstans startade ett helt livs funderingar kring identitet, svenskhet, fördomar och rätten att höra till.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen