Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vellinges beslut om tiggeriförbud överklagas

Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, vid gårdagens kommunfullmäktigemöte där ett lokalt tiggeriförbud klubbades igenom.Bild: Johan Nilsson/TT
Såväl kommunstyrelsen som fullmäktige har sagt ja till ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge. Men beslutet överklagas nu av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.
"Tiggeriförbudet orsakar obefogade och oproportionerliga inskränkningar av människors grundläggande fri- och rättigheter och bör därför upphävas", säger John Stauffer, organisationens chefsjurist, enligt ett pressmeddelande.
Centrum för sociala rättigheter är också med på överklagandet till förvaltningsrätten i Malmö. Organisationerna anser att det lokala tiggeriförbudet strider mot ordningslagen, Europakonventionen och regeringsformen.
Trots att förslaget klubbades igenom är det länsstyrelsen som till slut får avgöra om ett tiggeriförbud på avgränsade platser, genom en ändring i de lokala ordningsstadgarna, är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar.
Moderaternas förslag om lokalt tiggeriförbud fick stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna. Men Socialdemokraterna, Miljöpartiet och det lokala partiet Nya Listan röstade emot – totalt röstade 39 ledamöter för, och 12 stycken röstade emot förslaget.
Gå till toppen