Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Koordinerat tillslag mot pirat-tv-nätverk i Ängelholm och Helsingborg

I tisdags slog polisens nationella operativa avdelning till mot ett misstänkt pirat-tv-nätverk med säte i nordvästra Skåne. Den misstänkte huvudmannen anhölls. Nu ska polisen försöka hitta hans kunder, som också riskerar skadestånd och böter.

Tillslaget genomfördes i tisdags kväll.
– Insatsen gjordes av polisens nationella operativa avdelning med hjälp av lokal polis. Det gjordes husrannsakan på flera adresser i Helsingborg och Ängelholm, säger åklagaren Jennie Kronlund, vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, som fattat beslutet om tillslaget.
I Ängelholm greps en man som enligt Jennie Kronlund misstänks ha drivit ett pirat-tv-nätverk.
Mannen anhölls men är nu försatt på fri fot. Han misstänks för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning.
Enligt misstankarna ska mannen sedan november 2014 ha sålt koder som via en server gjort det möjligt för hans kunder att titta på Canal Digital och Viasat utan att betala för abonnemang.
Vid tillslaget gjordes även besök hos några personer som tros vara mannens kunder.
– Även kunderna gör sig skyldiga till ett brott och i den här utredningen kommer vi jobba för att lagföra kunder, säger Jennie Kronlund.
Den misstänkte huvudmannen riskerar ett tvåårigt fängelsestraff, men också ett stort skadestånd.
– Det största som dömts ut i den här typen av ärende var närmare 30 miljoner, säger Anders Braf på Nordic content protection, en intresseorganisation som står bakom Canal Digital och Viasats anmälan.
Skadestånd beräknas fram utifrån de intäkter som tv-bolagen gått miste om.
Även kunderna risker skadestånd och böter.
– Många som använder de här tjänsterna tänker inte på vart pengar går.
– Vi har sett i andra ärenden att den grova organiserade brottsligheten funnits bakom, eftersom det är så lukrativt, säger Anders Braf.
Gå till toppen