Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tio tips inför söndagens Mikaeli marknad på Fredriksdal

En av årets största folkfester på Fredriksdal är i antågande.

Några av eleverna som jobbat med skulpturutställningen, från vänster Isac Eriander, Saga Kullenberg, Toni Hristov, Zefirina Marczynski och Elsa Ek.Bild: Stefan Lindqvist
Det beräknas komma ungefär 10 000 besökare till Mikaeli marknad på Fredriksdal på söndag 24 september. Skördemarknaden – öppen klcokan 10 till 17 – är en av årets största begivenheter och arrangörerna har laddat upp rejält.
– Vi har satsat extra på maten i år, för det vet vi är väldigt uppskattat hos besökarna, säger projektledaren Maria Axelsson.
HD har valt ut tio tips på vad ni inte får missa på årets Mikael marknad.

1. Skulpturutställningen utanför herrgården

Elever från Nicolaiskolans estetlinje har gjort skulpturerna som utgår från årets tema på Fredriksdal - ängen.
– Vi delade upp oss i olika grupper och så har alla gjort egna tolkningar. Npgra har valt svampar i Alice i Underlandet-stil, andra har satsat på djur, säger Zefirina Marczynski.
Skulpturutställningen.

2. Skördewok på Lillarydsgården

Maten är speciellt i fokus på årets Mikaeli marknad. Det finns ett mycket stort utbud, men ett av de lite ovanligare är wokade grönsaker från Fredriksdals egna odlingar på kornbröd. Man köper en matbiljett och väljer sedan ut vilka grönsaker man vill ha wokade. Dessutom finns det ett gröttält vid gården.
Skördewok på kornbröd.

3. Musik och dans

Positivhalare, vissångarna Laif och Ninni Carr, Goa Gubbar och vägskälsdans är bara en liten del av utbudet. Elever från Centrumskolan och Kulturskolan kommer också att spela. Dessutom kan man se Lilla varitesällskapet från Sommarteatern på Krapperup.

4. Köksträdgården

Här hittar man alla de grönsaker som odlas på området. Det kommer att finnas nyskördade varianter av allt möjligt till försäljning. Trädgårdsmästare Philippe Hässlekvist pushar speciellt för matpumporna och en av nyheterna för året - fem olika sorters chili.
Chili odlad på Fredriksdal.

5. Brevduveuppsläpp

På stora gräsmattan i närheten av stadskvarteren kommer det att bli uppsläpp av brevduvor två gånger under dagen: klockan 11 och 13.

6. Grammophoner och fonografer

En stor samling av gamla apparater visas upp av musikdirektör Erik Ask-Upmark. Det sker på Strömnäsgården i stadskvarteren.

7. Loppcirkus

Alla marknader behöver en loppcirkus. Den ambulerande loppcirkusen kommer att ge fyra föreställningar (vid logen 11.30 och 14.30, stora gräsmattan 12.30 och 15.30) under Mikaeli marknad.
– Det här kommer att bli något väldigt speciellt, lovar loppcirkusdirektör Åsa Hässlekvist.
Åsa Hässlekvist vid loppcirkusen.

8. Skånsk kaffeservering

Vid Båthuset finns ett antal mathantverkare, men också en riktig skånsk kaffeservering med spettkaka, smörgåsar och smörgåstårta.

9. Frukt- och svamputställning

Söndagen är sista dagen för frukt- och svamputställning och den som vill kan ta med sig egen frukt och/eller svamp och få tips och goda råd av Fredriksdals experter. Finns i herrgården och prästgården.

10. Göingegetter på promenad

Varför inte ta en promenad tillsammans med de egensinniga och sällskapliga getterna – en garanterat annorlunda upplevelse. Pågår under hela dagen och över hela området.
Ta en promenad med Göingegetterna.
Totalt finns det 90 försäljare och 80 aktörer under Mikaeli marknad. Hela programmet med alla hålltider finns på Fredriksdals hemsida.
Gå till toppen