Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen apokalyps nu – heller

Dagen är visserligen inte över än. Men det mesta talar för att jorden inte går under trots ihärdiga domedagsprofetior på sociala medier.

Jorden sedd från rymden. Än är ingen mystisk planet på kollisionskurs i sikte. Arkivbild.Bild: TT
Klimatförändringar, kärnvapenhot och flyktingkriser – nog finns det skäl att frukta för mänsklighetens överlevnad. En sak som vi däremot inte behöver oroa oss över är den ihärdiga domedagsprofetian om att jorden ska gå under den 23 september.
Ryktesspridningar på sociala medier gör gällande att just i dag ska den mystiska planeten Nibiru kollidera med jorden.
Det finns absolut inga vetenskapliga bevis för detta ödesdigra möte, det hela är en internet-bluff, vilket exempelvis Nasa har påpekat:
"Planeten i fråga, Nibiru, existerar inte så det blir ingen kollision", skriver den amerikanska rymdstyrelsen på sin hemsida, och tillägger att om planeten hade funnits på riktigt borde astronomer sett den i åratal. Vid det här laget hade planeten också varit upptäckbar med blotta ögat.
Olika konspirationsteorier om planeten Nibiru har enligt tidningen The Telegraph cirkulerat på nätet i mer än två decennier. En första kollision förutspåddes 2003, en andra 2012.
En högljudd förespråkare för teorin att jorden ska gå under den 23 september är den kristne numerologen och stjärnskådaren David Meade. I slutet av augusti spred han en varning om att solförmörkelsen i USA den 21 augusti var början på slutet. Varför? Det hade han räknat ut genom en intrikat mix av numerologi (baserat på talet 33), stjärnkonstellationen jungfruns placering på himlavalvet samt ett kapitel i Uppenbarelseboken. Uträkningen visade tydligt att 23 september blir datumet då planeten Nibiru passerar jorden så nära att allt liv blir omöjligt efter det.
I en Youtube-intervju från den 21 september säger David Meade att Nasa håller undan sanningen för att inte skapa panik. Om några timmar vet vi hur det gick.
Fakta

Konspirationsteorierna om Nibiru

Den rysk-amerikanske författaren Zecharia Sitchin (1920-2010) anses vara den som har lanserat teorin om planeten Nibirus existens. Hans "forskning" bygger på sumerisk mytologi, och han menade i sin bok "The 12th planet" att mänsklighetens ursprung kan härledas från utomjordingar, som kom från en planet bakom Neptunus – Nibiru – och koloniserade jorden i jakt på mineraler.

Sitchins böcker har sålts i miljonupplagor världen över och har blivit översatta till 25 språk. Innehållet har dock avfärdats som pseudovetenskap utan tillförlitlig grund.

1995 plockade Wisconsin-bon Nancy Lieder upp tråden och meddelade omvärlden via internet att hon fått besök av utomjordingar som, via en inplanterad kommunikationsenhet i hennes hjärna, förklarat att Nibiru, eller "Planeten x", var på väg i kollisionskurs mot jorden.

Den kristna numerologen David Meade hävdar i sin bok "Planet X- the 2017 arrival" att Nibiru ska träffa jorden den 23 september. Han bygger sitt resonemang på bland annat solförmörkelsen tidigare i år, som han ser som ett tydligt omen, och Uppenbarelseboken.

Fakta

Andra datum då jorden inte heller gick under

1997 förutspådde de 29 medlemmarna i Heaven's gate jordens undergång. De tog livet av sig i syfte att kunna gå ombord på ett rymdskepp med utomjordingar som de trodde fanns gömt bakom kometen Hale-Bopp.

2000 på tolvslaget in i ett nytt millennium skulle jorden gå under på grund av att alla datorsystem skulle krascha då alla klockor tickade över från 99 till 00.

2003 i maj skulle "Planet x" ha kolliderat med jorden enligt sumerisk mytologi. Enligt Nasas hemsida flyttades domedagsscenariot till 2012 då ingenting hände.

2011 hade den kristne domedagsprofeten Harold Camping tänkt sig att jorden skulle gå under den 21 maj. Uppryckandet skulle ske klockan 18 i varje tidszon.

2012 stod tolkningar av den uråldriga mayakalendern för undergångsteorierna om att jorden skulle gå under den 21 december. Katastroffilmsmästaren Roland Emmerich fick feeling och gjorde filmen "2012" som skildrar hur jorden faktiskt gick under. Men alltihop var en feltolkning av kalendern, som inte alls tog slut vid årsskiftet.

2015 hade Chris McCann, grundare av eBible fellowship, starka känslor av att jorden skulle gå under i en gigantisk brand orsakad av ett eldklot den 7 oktober. McCann fick förvånat erkänna att han haft fel i ett blogginlägg.

Gå till toppen