Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ivo: Kris på förlossningen bidrog till att kvinna förlorade sitt barn

En höggravid kvinna uppsökte vård på Helsingborgs lasarett på grund av minskade fosterrörelser. Hon skickades hem och barnet konstaterades fyra dagar senare vara dött. Hög arbetsbelastning på förlossningen kan ha bidragit till att läkaren fattade ett felaktigt beslut.

Det var första gången kvinnan besökte svensk sjukvård. Hon var då gravid i vecka 41+1 dag. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterat att läkarens handläggning av patienten inte stämmer överens ”med vetenskap och beprövad erfarenhet”.
En fosterljudsövervakning utfördes som inte visade normal aktivitet hos fostret. Det gjordes också en kompletterande ultraljudsundersökning. Kvinnan skickades sedan hem och bokades in på återbesök en vecka senare. Ivo menar att kvinnan borde bokats in på ett tidigare återbesök eller lagts in för observation.
Läs också Fullgånget barn dog i magen – stress hos vårdpersonal trolig orsak
Men läkaren kan inte ensam lastas för händelsen, enligt Ivo. Händelsen inträffade vid oktober i fjor. Av de undersökningar Ivo gjort var det hög arbetsbelastning på förlossningsavdelningen och patienter kunde inte tas om hand på ett optimalt sätt, något även Helsingborgs lasarett själv angett.
Om ett tidigare återbesök eller ett inläggande av kvinnan hade gjort någon skillnad för kvinnan och hennes barn kan Ivo inte uttala sig om.
Kvinnan menar även att hon flera gånger ringde till förlossningen för att få komma in på ett tidigare återbesök än det som var bokat veckan efteråt. Dessa samtal har Ivo inte kunnat spåra och de finns heller inte dokumenterade i kvinnans journal.
Därför bedömer Ivo att ord står mot ord gällande om kvinnan ringt in efter besöket eller inte.
I journalen står det inget om att någon särskild bedömning eller planering skulle gjorts för graviditeten, med tanke på att det var kvinnans första kontakt med svensk hälso- och sjukvård, skriver Ivo i sitt beslut.
Gå till toppen