Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Hon hjälper oss hitta sjömännen i arkiven

Finns det en sjöman i släkten? Då kan den nya handboken "Släktforska om sjöfolk" vara en god hjälp i jakten på fler spännande berättelser.

Eva Johansson är författare till "Släktforska om sjöfolk", Sveriges släktforskarförbunds handbok nummer 16.Bild: ROLAND CLASSON
Hur hittar man uppgifter om gamla sjömän? Finns det några bra arkiv? Kan man få veta mer? Jo, visst finns det en rad möjligheter och trådar att dra i. Därför har Sveriges släktforskarförbund nu gett ut handbok nummer 16: "Släktforska om sjöfolk".
– Det har verkligen varit roligt att göra den här boken, säger författaren och släktforskaren Eva Johansson, som var redaktör för Släktforskarförbundets årsbok i tre år, 2014–2016, och som även gett ut e-boken ”Skriv för din släkt”.
Eva Johansson har även en blogg på Sveriges släktforskarförbunds hemsida Rötter.
– Att släktforska är intressant, roligt och berikande, säger Eva Johansson.
Uppdraget att skriva en handbok om sjömän fick hon för ungefär ett år sedan.
– Det har varit en hel del forskande, att hitta rätt arkiv att berätta om. Sedan har det tagit ungefär ett halvår att skriva och producera den. Jag ger goda råd hur man följer en sjöman i arkiven. Jag har försökt att ge bra exempel. Jag har till stora delar utgått från sjömanshusarkiven och förklarar hur de är uppbyggda.
Hon har också egen erfarenhet av livet på sjön:
– Jag var telegrafist i handelsflottan i tre år, 1974–1977. Det är betydelsefulla år i mitt liv, säger Eva.
Boken "Släktforska om sjöfolk" (161 sidor) ger ledtrådar om vad som finns i de välfyllda svenska arkiven. Sjömännen är en väldokumenterad yrkesgrupp.
– Önskan att se världen och kunna resa till jordens alla hörn var säkert stor hos många sjömän. Men drömmen förvandlades snart till bister verklighet. Att vara sjöman var hårt och slitsamt under ibland mycket svåra förutsättningar.
– Och det var en tydlig hierarki med skepparens ord som lag. Befäl och manskap levde åtskilda även på fritiden, framför allt i boende och bespisning.
Arbete pågår... Det var ibland inget lätt yrke att vara sjöman.Bild: SJÖHISTORISKA MUSEET
Men det var oftast stark kamratlig gemenskap sjömännen emellan. Ja, och så får vi inte glömma alla myter om hur sjömännen levde.
– Tro inte på skrönor. Alla sjömän var inte tatuerade. Och alla sjömän hade inte för vana att supa och slåss och ha en flicka i varje hamn, säger Eva Johansson.
I boken tipsar hon om olika källor som kan berätta om sjömännens livsvillkor.
– Boken är också för dem som inte vet så mycket om sjömän. Jag berättar till exempel hur man hittar uppgifter om lotsar och fyrvaktare i arkiven.
Eva Johansson ger oss även en inblick i livet ombord och berättar även om kvinnornas historia till sjöss.
– Numera finns kvinnor i alla befattningar inom sjöfarten. Men i början på 1900-talet var det många som till exempel motsatte sig anställning av kvinnor som kockar. Kvinnor hade betydligt lägre lön än männen och var billig arbetskraft, kanske var det en orsak till att de anställdes.
– Så sent som på 1970-talet mötte jag sjömän som menade att det förde med sig otur med kvinnor ombord, säger Eva Johansson.
Sveriges släktforskarförbund har sedan 2009 gett ut 16 handböcker i olika ämnen, flera har även släppts i nya uppgraderade versioner: Emigrantforskning, Fader okänd, Kartforskning, Soldatforska, Smedforska, Vägen till dina rötter, Anor från landsvägen, Mantalsforska, DNA-forska, Domstolsforska, Källkritik, Samiska rötter, Vallonska rötter, Vad står det? (handskriftsläsning), Emigrantforska på nätet och Släktforska om sjöfolk.
Fakta

Eva Johansson

Eva Johansson är frilansjournalist, bokproducent och släktforskare. Hon bor i Helgerum, nära Västervik, och har varit journalist sedan 1980. Bland annat har hon arbetat 17 år på Västerviks-Tidningen som nyhetsreporter, bilageredaktör, kulturredaktör och webbredaktör.

Hon har rötter i Halland och Västergötland. Hon har man, två vuxna söner och fem barnbarn.

Eva Johansson är bland annat medlem i Tjust Släktforskarförening där hon är redaktör för föreningstidningen Wåra Rötter. Hon håller också skrivarkurser på distans för släktforskare.

https://slaktforskaren.se/om/

Eva Johansson har högskoleexamen i ledarskap och organisation 2005 och har en fil mag i sociologi från 2006.

Kuriosa: Gillar att hugga ved och att baka.

Gå till toppen