Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Socialchefen i Åstorp får sparken

Socialchefen i Åstorps kommun, Dan Håkansson, har fått sparken. Han sägs upp med omedelbar verkan efter att ha gjort ”opassande uttalanden” under en teambuilding på en konferens.

På konferensen deltog andra chefer från socialförvaltningen. Flera av de cheferna vände sig efteråt till kommunledningen och berättade vad som hade hänt.
– Det var opassande uttalanden som han gjorde och därför valde vi att avsluta hans anställning, säger Fredrik Stihl, HR-chef och tillförordnad kommunchef i Åstorp.
Konferensen hölls på en ort utanför Åstorp. Uttalandena gjordes under kvällen när det var en aktivitet efter det ordinarie arbetet.
– Det här var i samband med en teambuildingaktivitet. Det var ett flertal chefer som hörde det som han uttalade, säger Fredrik Stihl.
Vad var det för uttalanden?
– Det tänker jag inte gå in på. Det var opassande uttryck som användes.
Men på vilket sätt var de opassande uttryck?
– Det kommer jag inte att gå in på. Vi har gjort bedömningen att det är ett opassande uttryck som inte lämpar sig i det sammanhanget och till de personer som har varit närvarande.
Har de andra närvarande tagit illa vid sig?
– Vi har fått till oss detta från övriga chefer. Så har det kommit till vår kännedom.
– Vi har satt och ner och haft en diskussion med Dan. Han har egentligen bekräftat att det här har hänt. Han har förstått att det är olämpligt att uttala sig så. När vi träffade honom var han fullt medveten om det.
Dan Håkansson får ”ett antal månadslöner” när han slutar, enligt Fredrik Stihl.
– Men avtalet är inte klart än, säger han.
Det var under förra veckan som kommunledningen fick kännedom om att Dan Håkansson gjort ”opassande uttalanden” skriver kommunen i ett pressmeddelande som gick ut under måndagskvällen.
Politikerna har kommit fram till att de inte längre har förtroende för honom som chef för socialförvaltningen.
”Vi måste ha ledare i vår kommun som föregår med gott exempel. Därför har inblandade parter enats om att hans anställning hos oss upphör” säger Fredrik Stihl i pressmeddelandet.
Dan Håkansson tillträdde som socialchef den 1 februari i år. Han arbetade tidigare som HR-chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs kommun.
Anita Månsson går in som tillförordnad chef för socialförvaltningen i Åstorp.
HD har sökt Dan Håkansson.
Gå till toppen