Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Socialchefen fick åtta månadslöner för att sluta

Dan Håkansson fick åtta månadslöner för att omedelbart sluta som socialchef i Åstorps kommun efter att ha gjort "opassande uttalanden" på en konferens. Från kommunens sida ser man ingen anledning till självkritik i samband med rekryteringen av socialchefen.

Som tidningen nyligen skrev gjorde socialchefen Dan Håkansson "opassande uttalanden" i samband med en konferens för runt två veckor sedan.
Läs också Socialchefen i Åstorp får sparken
HR-chefen och tillförordnade kommunchefen Fredrik Stihl berättar att saken kom till hans kännedom på tisdagen i förra veckan.
– Det var ett antal chefer som vände sig till mig och informerade om att det hade hänt.
Vad uttalandet bestod av vill han inte gå in på.
På torsdagen beslutade sedan kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) samt socialnämndens ordförande Isabella Dzanko (S) och vice ordförande Bertil Wemmert (C) att man inte längre hade förtroende för Dan Håkansson.
– Vi har policys för personalen hur man ska förhålla sig till varandra. Vi ser allvarligt på när man inte följer detta, och det är ännu allvarligare när en chef inte gör det, säger Ronny Sandberg.
Så småningom landade man i en överenskommelse om att socialchefen skulle sluta med omedelbar verkan.
Rolf Löfberg, är chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR och den som har förhandlat å Dan Håkanssons vägnar.
– Det var ett förfluget ord, och det var ett fult ord. Han tänkte sig inte för.
Enligt Rolf Löfberg var det åtta månadslöner som socialchefen fick för att sluta.
Trots att det blir en rejäl nota för skattebetalarna, ser varken Fredrik Stihl eller Ronny Sandberg att det finns anledning till självkritik för kommunen i samband med rekryteringen av Dan Håkansson.
– Jag vill betona att man måste vara noga i rekryteringsprocessen, jag tycker vi försöker vara det, säger Ronny Sandberg.
Fredrik Stihl:
– Vi kände oss nöjda med den rekryteringen och har bara positivt att säga om det arbetet han har utfört.
Under tisdagen denna vecka har socialnämnden ett extrainsatt möte, för att informera ledamöterna om det som har hänt.
Anita Månsson går nu in som tillförordnad socialchef, samtidigt som kommunen så småningom ska påbörja rekryteringen av en ny chef för socialförvaltningen. Ronny Sandberg befarar att det kan ta tid.
– I värsta fall kan det nog ta ett halvår innan vi har någon på plats.
Gå till toppen