Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump-supporter knäböjde med laget

De senaste dagarna har NFL-lagen tvingats ta ställning: gå ner på knä under nationalsången eller inte? Dallas Cowboys ägare, Trump-supportern Jerry Jones, försökte hitta en mellanväg när han själv knäböjde med laget – men före nationalsången.

Dallas Cowboys ägare Jerry Jones gick ner på knä tillsammans med laget inför matchen mot Arizona Cardinals.Bild: Matt York/AP/TT
Frågan har varit en het potatis sedan USA:s president Donald Trump i helgen gick ut och uppmanade ägarna i NFL, USA:s högstaliga i amerikansk fotboll, att sparka alla spelare som knäböjer under nationalsången.
Trumps kommentarer har dock fått motsatt effekt. De senaste dagarna har fler spelare än någonsin gått ned på knä, en gest som startades förra året av San Franciscos dåvarande quarterback Colin Kaepernick, i protest mot hur svarta behandlas av USA:s poliskår.
Donald Trump har också fått i princip alla NFL-ägare mot sig, varav ett halvdussin till och med stöttade hans presidentvalskampanj ekonomiskt.
Inte ens Dallas Cowboys ägare Jerry Jones, känd Trump-supporter, verkar gilla presidentens uttalanden. Jones har tidigare uttryckt stolthet över att inga spelare i hans lag har knäböjt under nationalsången.
Inför matchen mot Arizona Cardinals knäböjde han själv tillsammans med sitt lag. Men som ett slags mellanväg valde laget att först knäböja på planen, men att sedan stå upp under nationalsången.
– Planen, som vi genomförde, var att vi skulle gå ut på planen och gå ned på knä. Det var för att lyfta behovet av enighet och jämlikhet, säger Jerry Jones till AP.
Protesterna, som nu tycks vara lika mycket riktade mot Donald Trump som mot förtrycket av svarta – har inte stannat vid amerikansk fotboll. Basketvärlden är minst lika upprörd.
Inför den första finalmatchen i WNBA – damernas högstaliga har ofta gått i bräschen för protester mot hur svarta behandlas – höll sig Los Angeles Sparks spelare i omklädningsrummet under nationalsången. De ville inte knäböja under nationalsången, men ville samtidigt ta ställning.
– Vi ville inte tvinga personer att ta det beslutet, vi ville inte sätta någon i en jobbig situation. I det här är vi enade. Vi respekterar fortfarande USA och flaggan, men vi tar ändå ställning, sade Sparks-centern Candace Parks till ESPN.
Trump har också tidigare NBA-stjärnor som Michael Jordan mot sig, liksom nuvarande i form av LeBron James och Stephen Curry. Den senare har tillsammans med sitt mästarlag Golden State Warriors valt att tacka nej till det traditionsenliga besöket i Vita huset.
Men frågan delar det idrottstokiga landet. Bilförarna i Nascar-serien stod i givakt under nationalsången inför söndagens tävlingar, och NHL-mästarna Pittsburgh Penguins har sagt att man, till skillnad från Golden State, tänker åka till Vita huset.
NBA-stjärnan Dwight Howard, center i Charlotte Hornets, vill framför allt att man ska hitta en gemensam väg framåt, och är beredd att förlåta Trumps uttalanden.
– Det enda jag kan göra är att förlåta honom och älska honom genom den här processen. Och det måste vi alla göra, det är det enda sättet för att göra saker bättre. Jag vet att många händelser i historien har fått vissa grupper och att hata varandra, men vi måste hitta ett sätt att lägga det åt sidan, säger Howard till AP.
Fakta

Bakgrund: Idrottens protester mot polisvåld

• De senaste åren har USA haft en rad uppmärksammade fall där svarta medborgare dött efter polisingripanden, bland annat Eric Garner i New York som dog efter att polis kopplade strypgrepp på honom och Michael Brown som sköts ihjäl i Ferguson, Missouri.

• Under sommaren 2016 sköts Sam DuBose, Alton Sterling och Philando Castile ihjäl av poliser, den senare under en poliskontroll när han sträckte sig efter sitt körkort, vilket skapade massiva protester.

• Den 9 juli 2016, bara tre dagar efter dödsskjutningen av Castile, höll fyra spelare i WNBA-laget Minnesota Lynx - Maya Moore, Seimone Augustus, Lindsay Whalen och Rebekkah Brunson - en presskonferens för att uppmärksamma polisbrutalitet mot svarta. Fler andra lag följde efter och bar bland annat svarta t-shirtar med hashtaggen #BlackLivesMatter.

• WNBA-spelarnas protester fick ingen stor medial uppmärksamhet. Det fick däremot San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick när han den 26 augusti 2016, inför försäsongsmatchen mot Green Bay Packers, gick ner på ett knä under nationalsången.

– Jag kommer inte att visa stolthet över en flagga tillhörande ett land som förtrycker svarta. För mig är det här större än fotboll och det vore själviskt att vända ryggen åt. Det ligger lik på gatorna och folk klarar sig undan med mord, sade han.

Donald Trump, då republikansk presidentkandidat, kallade Kaepernicks protest för "förfärlig".

– Han kanske skulle söka sig till ett annat land som är bättre för honom, sade Trump då.

Sittande presidenten Barack Obama var mer förstående:

– När det kommer till flaggan och nationalsången och att de står för de män och kvinnor i uniform som slåss för oss, så är det svårt för många att kunna se den djupare innebörden (av protesten), sade Obama.

• Sedan dess har flera idrottare runtom i USA, de flesta afroamerikaner, tagit efter Kaepernick och knäböjt under nationalsången. Protesten har också spridits till andra sporter.

• Den 23 september 2017 tog debatten ny fart när Donald Trump under ett republikanskt kampanjmöte i Alabama kallade Kaepernick och dennes efterföljare för respektlösa och uppmanade NFL-lagens ägare att sparka spelare som inte står upp under nationalsången.

– Vore det inte bra om en av ägarna i NFL, när någon är respektlös mot vår flagga, hade sagt: "Ta ut den jäveln från planen med en gång. Ut, han får sparken. Han får sparken!", sade den amerikanske presidenten.

• Motorsportserien Nascar gav Trump sitt stöd, men i övrigt fick hans uppmaningar motsatt effekt. Två dagar senare hade runt 200 NFL-spelare, liksom spelare i basketligorna WNBA, NBA och basebolligan MLB, manifesterat mot Trump på ett eller annat sätt under nationalsången. Till och med Trump-supportrar, även NFL-ägare som stöttat hans presidentvalskampanj ekonomiskt, gick emot presidenten.

Roger Goodell, NFL:s högste chef, reagerade med bestörtning:

"Splittrande kommentarer som dessa visar en olycklig brist på respekt för NFL, vår fantastiska idrott och alla våra spelare, och ett misslyckande att förstå den överväldigande goda kraft som våra klubbar och spelare representerar i våra samhällen", skrev Godell i ett uttalande.

Källa: SB Nation, ESPN, TT

Gå till toppen